7. mart 2023 19:30

Ministarstvo za ljudska prava: I dalje postoji potreba za unapređenjem ženskih i ljudskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska prava: I dalje postoji potreba za unapređenjem ženskih i ljudskih prava

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Vodolazskyi, iljustracija

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom obeležavanja 8.marta - Međunarodnog dana žena, ističe važnost borbe za ženska ljudskih prava, borbe za ekonomsku, političku, socijalnu i svaku drugu ravnopravnost žena i muškaraca.

Ove godine obeležava se 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koja u svojoj preambuli polazi od principa ravnopravnosti žena i muškaraca, podseća se u saopštenju.

U cilju podrške pravima žena, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je tokom 2021. i 2022. godine izradilo nekoliko nacrta i predloga propisa iz oblasti rodne ravnopravnosti, što je rezultovalo usvojenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, sa pratećim podzakonskim aktima, kao i Strategijom rodne ravnopravnosti za period od 2021. do 2030. godine, sa pratećim akcionim planom za njeno sprovođenje.

Iako smo daleko odmakli od 1975. godine, koja je proglašena za Međunarodnu godinu žene, kada su Ujedinjene nacije službeno počele da obeležavaju Međunarodni dan žena, i kada su uvedeni instituti poput trudničkog bolovanja, ograničenja rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, iste plate za isti rad, demokratskog prava glasa i mnogih drugih, i dalje postoji potreba za unapređenjem ženskih i ljudskih prava, ukazalo je Ministarstvo.

Naglašava se da je posebno važan problem rodno zasnovano nasilje.

"U prva dva meseca ove godine, u porodično-partnerskim odnosima u Srbiji ubijeno devet žena, što je drastično povećanje u odnosu na slučajeve femicida na posmatrani period prošle godine i alarm koji poziva na hitnu reakciju nadležnih organa i angažovanje celokupnog društva", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo apeluje na žrtve da prijave nasilje nadležnima i poziva sve građane da ne zatvaraju oči kad se ono nekome drugome dešava.

"Dužnost je svakog od nas, kao pojedinaca ali i društva u celini, da svakodnevno doprinosimo da svest o rodnoj ravnopravnosti, potrebi stvaranja jednakih šansi i međusobnom uvažavanju svih, postane sastavni deo našeg društva", navelo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.