7. mart 2023 20:05

USAID: Deca iz Prihvatilišta grada Beograda obišla Muzej Nikole Tesle

Izvor: TANJUG

podeli vest

USAID: Deca iz Prihvatilišta grada Beograda obišla Muzej Nikole Tesle

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Povodsdom Svetskog dana energetske efikasnosti, u organizaciji USAID-ovog Projekta ''Bolja energija'', organizovan je obilazak Muzeja Nikola Tesla za decu iz ustanove Prihvatilišta grada Beograda, saopšteno je danas iz USAID-a.

Više od 30 štićenika ove ustanove uzrasta od sedam do 18 godina, imalo je priliku da pogleda stalnu izložbenu postavku muzeja Nikola Tesla i da se edukuje o radu i zaostavštini Nikole Tesle.

Štićenicima Prihvatilišta ovom prilikom približene su i teme energetske efikasosti.

Poseta i edukativni materijal tom prilikom podeljen podstakao je mališane da iznesu zanimljive predloge i svoje ideje kako da se najbolje štedi električna energija i kako da u tome budemo što efikasniji.

''Od izuzetne je važnosti da se krene sa edukacijom dece i omladine o načinima uštede električne energije i samom pojmu energetske efikasnostibudući da načini na koji se energija koristi bitno i dugoročno utiče na našu okolinu i kvalčitet života. Ova aktivnost je naš mali doprinos obeležavanju ovog dana a deo nacionalne kampanje Nikola Tesla u okviru koje pružamo edukativne i konkretne savete o načinima uštede a koju realizujemo u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva Republike Srbije“, izjavila je Lena Bratić, direktorka USAID-ovog Projekta ''Bolja energija''.

USAID projekat Bolja energija već drugu godinu zaredom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz kreiranje pilot projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji.

U okviru aktivnosti projekta u gradovima širom Srbije u partnerstvu sa gradskim čelnicima kao i stanovnicima intenzivno se radi na uspostavljanju i usvajanju mehanizama finansiranja energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju USAID-a.