8. mart 2023 11:11

GIZ: Žene i devojčice su najčešće žrtve eksploatacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

GIZ: Žene i devojčice su najčešće žrtve eksploatacije

Foto: Milena Anđela/Novinarke protiv nasilja/NPN

BEOGRAD - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) podsetila je danas, povodom međunarodnog Dana žena, na višestriku ranjivost žena i devojčica ističući da su one najčešće žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije.

Kako se navodi u saopštenju GIZ-a Organizaciji protiv trgovine ljudima (ASTRA) se u toku 2022. godine za pomoć obratilo više od 200 žena, od čega je četvrtina bila u direktnom riziku od različitih vidova eksploatacije, napominje se u saopštneju.

"Ekonomska ugroženost žena i diskriminacija na tržištu rada koje doživljavaju na više nivoa doprinosi tome da većina njih živi u neizvesnim okolnostima, bez mogućnosti štednje, planiranja. U prošloj godini, od 16 žena žrtava trgovine ljudima 5 njih je bilo maloletno u trenutku eksploatacije, a jedna od maloletnih žrtava je osoba sa smetnjama u razvoju", navode iz ASTRE.

ASTRA je kroz projekat "Zaštiti i podrži" pružila 626 usluge ženama među koje spadaju psihosocijalna i informativna podrška, pravna pomoć, smeštaj za hitne slučajeve, medicinska pomoć, obezbeđivanje obrazovnih kurseva, terenska podrška u komunikaciji sa institucijama, prevod potrebne dokumentacije.

"S obzirom na činjenicu da su ove osobe prošle kroz traumatično iskustvo trgovine ljudima, važno je da se svaki pojedinačan slučaj vodi prema individualnom planu oporavka, uz poštovanje tempa koji je prilagođen svakoj klijentkinji pojedinačno i u skladu sa njihovim potrebama, kapacitetima i željama", zaključuju iz ASTRE.