8. mart 2023 13:25

Kruševac: Štićenici Vaspitno-popravnog doma poklanjali saksijsko cveće koje sami uzgajaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kruševac: Štićenici Vaspitno-popravnog doma poklanjali saksijsko cveće koje sami uzgajaju

Foto: Shutterstock.com/progressman, ilustracija

KRUŠEVAC - Štićenici Vaspitno-popravnog doma, povodom Dana žena, poklanjali su danas damama u centru Kruševca saksijsko cveće koje sami uzgajaju u plastenicima u okviru Doma, gde stiču potrebno znanje o ovoj vrsti veoma traženog zanimanja.

Ustanova kontinuirano širi kapacitete te, kako navode u saopštenju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u ovom trenutku poseduje više od 50.000 novih zasada u dva plastenika čiji proizvodi se godinama unazad izlažu na sajmovima hortikulture u Beogradu i drugim gradovima.

Dodaju da je uzgajanje cveća samo jedno od desetak deficitarnih zanimanja koje štićenici doma mogu da nauče i lakše pronađu posao po isteku vaspitne mere.

Iz Uprave ističu da se u ustanovi obavlja obuka za više znata, poput rada na CNC mašinama, metalostrugarskim, mašinbravarskim, metaloglodačkim mašinama, kao i obuke za poslove alatničara, automehaničara, stolara, vodoinstalatera, zidara, molera…

Takođe, dodaju da su godinama unazad aktivne umetničke i sportske sekcije, poput likovne i dramske, a na svakom takmičenju mladići i devojke iz VP Doma osvajaju visokoplasirana mesta i nagrade.

Poslednji zlatni pehar je, kako ističu, osvojen na Svetskom onlajn prvenstvu u šahu za lica lišena slobode u oktobru prošle godine kada je tim od četiri momka iz VP Doma osvojio prvo mesto, pobedivši ekipu iz Engleske.

Reč je o prvenstvu koje je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom u okviru projekta FIDE "Šah za slobodu".