14. mart 2023 15:23

Kadeti Vojne akademije: Neopisiv je ponos izgovoriti "Služimo Srbiji"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kadeti Vojne akademije: Neopisiv je ponos izgovoriti "Služimo Srbiji"

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Slogan ovogodišnjeg konkursa za upis u vojne škole je "Čast, znanje, Srbija", a svi zainteresovani budući kadeti, koji ispunjavaju određene uslove, mogu da se prijave do 31. marta i time sebi obezbede jedno od 175 mesta na Vojnoj akademiji, rekli su danas za Tanjug iz te obrazovne ustanove.

Studijski programi Vojne akademije koncipirani su tako da svojim kadetima daju sva potrebna znanja i veštine koje im omogućavaju da postanu komandiri u jedinicama Vojske Srbije i pružaju potrebna akademska i stručna znanja, uz udružene teoriju i praksu, i podstiču buduće oficire da se razvijaju kao ličnosti, rekao je kapetan Andrija Milosavljević.

 

"Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide dalje, to je moja poruka za sve koji razmišljaju da li da se prijave na konkurs. Vojna akademija nudi vrhunsko obrazovanje, mogućnost profesionalnog ili amaterskog bavljenja sportom, brojna usavršavanja, učenje stranih jezika", poručio je Milosavljević.

Sadašnji kadeti kažu da je čast njihova imovina, a da ljubav prema otadžbini odredilanjihove profesije.

"Ljubav prema otadžbini traje oduvek, a od oca sam nasledila ljubav prema Vojsci i toj nekoj tradiciji koju želim da nastavim da negujem", kazala je za Tanjug Milena Ocokoljić, kadetkinja Vojne akademije na četvrtoj godini smera vojnomašinsko inženjerstvo.

Njen kolega, Nikola Urošević, takođe kadet četvrte godine modul pešadija, kaže da se posle završene Vojne gimnazije odlučio za Vojnu akademiju, što mu je olakšalo studiranje i boravak na akademiji.

"Vojna akademija ima mnogo oblika nastave, shodno tome imamo veliki broj sekcija i široka lepeza znanja i veština koje možemo da steknemo. Izuzetno velika čast i ponos je kada izgovorimo 'Služimo Srbiji' i iskoristio bih onu latinsku izreku 'preko trnja do zvezda', jer zaista, naš put nije lak, ali biti deo Vojske je ljubav prema otadžbini", istakao je on.

Kadeti objašnjavaju da dan na Vojnoj akademiji započinju tako što ustanu ujutro u šest, nakon čega sledi jutarnja vežba, zatim smotra pa doručak, a posle nastava.

"Posle nastave imamo razne vannastavne aktivnosti koje možemo da pohađamo, poput jezika, takođe družimo se, treniramo, imamo raznorazna takmičenja", kažu kadeti.

Upisivanjem Vojne akademije, studenti postaju - kadeti, a po završetku studija dobijaju čin oficira, a sadašnji studenti saglasni su u tome da prijemni nije težak, već je samo potrebna dobra priprema.

U školskoj 2023/24 godini dostupne su osnovne akademske studije na smerovima: Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane.

Uslovi za konkurs, koji traje do 31. marta, uključuju: da su prijavljeni državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji Srbije, zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija, ostvaren najmanje dobar uspeh tokom svih godina školovanja, da imaju minimalno vrlodobru prosečnu ocenu iz vladanja tokom školovanja, nostrifikovana srednjoškolska isprava ukoliko je stečena u inostranstvu ili po inostranom nastavnom planu.

Takođe, uslov je i da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Konkurs važi za sve rođene 2002. godine ili kasnije, koji su završili četvorogodišnju srednju školu ili pohađaju IV razred srednje škole.

Buduće oficire, Vojna akademija obrazuje već 173 godine i tu godišnjicu obeležiće 18. marta, a prema rečima kapetana Milosavljevića, kadeti Vojne akademije zajedno sa kolegama sa studija medicine na Vojnomedicinskoj akademiji, ali i iz srednjih Vojnih škola, pripremaju se za zajednički defile.