31. mart 2023 13:34

Doman metodom poboljšava se razvoj mozga kod dece sa autizmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Doman metodom poboljšava se razvoj mozga kod dece sa autizmom

Foto: Shutterstock.com/Sergey Novikov, ilustracija

BEOGRAD - Direktor Instituta Doman u Filadelfiji Spenser Doman rekao je danas da se Doman metodom, kroz različite tretmane poput kognitivnih, fizičkih, poboljšava razvoj mozga dece sa autizmom, što im omogućava da steknu nove sposobnosti, poput govora i čitanja.

Kako je objasnio za neku decu uzrok autizma može biti genetika, komplikacije tokom trudnoće ili faktori okoline, ali da nauka i dalje radi na otkrivanju tačnog uzroka.

"Često se društvo prema ovoj deci ponaša veoma loše, neshvaćeni su. Vrlo često ljudi misle da im, zato što ne govore dobro ili se ne socijalizuju najbolje, nedostaje inteligencija. U Institutu Doman smo otkrili da je veliki broj ove dece sposoban da radi mnoge stvari, poput čitanja i matematike iznad njihovog nivoa uzrasta, ako se podučavaju na način na koji mogu da uče. Zapravo je budućnost lečenja u tome da se otrkije na koji način možemo više pomoći ovoj deci" objasnio je on za Tanjug.

Doman smatra da su roditelji najbolji terapeuti svojoj deci sa autizmom jer, kako kaže, iako je terapeut dobar i samouveren, viđanje deteta dva puta nedeljno po 30 minuta nije najefikasnije za postizanje dobih rezultata.

Jedan od ciljeva Instituta Doman je, kako objašnjava, upravo edukacija roditelja da rade određene aktivnosti i tretmane koji podstiču razvoj mozga kod dece, jer smatra da se na taj način dolazi do najboljih rezultata.