19. april 2023 13:32

Đedović sa kanadskim ambasadorom razgovarala o saradnji u oblasti rudarstva i energetike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović sa kanadskim ambasadorom razgovarala o saradnji u oblasti rudarstva i energetike

Foto: MRE/Emilija Jovanović

BEOGRAD - Srbija je zemlja koja je srazmerno svojoj veličini bogata mineralnim resursima i cilj je da se to bogatstvo koristi u interesu naših građana, rekla je Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa ambasadorom Kanade u Republici Srbiji Džajlsom Normanom.

Oni su se sastali danas i razgovarali o saradnji dve države u oblasti rudarstva i energetike, saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarka je rekla da je potrebno da se omoguće uslovi za održivo rudarstvo, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, a na tome će se raditi kroz unapređenje regulative, izradu strateških dokumenata i saradnju sa međunarodnim partnerima, koji mogu da im prenesu najbolja svetska iskustva.

Đedović je rekla da se prate aktivnosti EU na planu definisanja odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer žele da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim.

Ambasador Kanade Džajls Norman rekao je da je Kanada otvorena za saradnju sa Srbijom, posebno u oblastima rudarstva i obnovljivih izvora energije, u kojima kanadske kompanije imaju bogato iskustvo.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kanadske kompanije ''Dandi plemeniti metali'' (Dundee Precious Minerals), koji su upoznali ministarku sa aktivnostima i ulaganjima kompanije u Srbiji, uključujući i geološka istraživanja na istražnom prostoru Čoka Rakita, koji prema preliminarnim istraživanjima ima izuzetan potencijal.

Kompanija „Dandi“ u ovom delu Evrope ima dva rudnika u Bugarskoj, koji posluju po standardima Evropske unije, u skladu sa svim propisima koji se tiču zaštite životne sredine, vodeći računa o potrebama lokalne zajednice, navodi se u saopštenju.