22. april 2023 18:52

Doktor Mihalis Kiriakidis iz klinike Embryolab: Parovi moraju da rade zajedno kako bi pobedili u trci za potomstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Doktor Mihalis Kiriakidis iz klinike Embryolab: Parovi moraju da rade zajedno kako bi pobedili u trci za potomstvo

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ginekolog specijalista za asistiranu humanu reprodukciju dr Mihalis Kiriakidis iz klinike Embryolab u Solunu, danas je izjavio da parovi moraju da rade zajedno kako bi pobedili u trci za potomstvo.

Kiriakidis je za Tanjug rekao da je prvi korak da par razgovara između sebe i da uoče da postoji problem, a nakon toga se zajednički obratiti lekaru za dodatnu pomoć i da je jako bitno da ne čekaju zadnji trenutak.

 

Dodao je da je nakon toga bitno odabrati kliniku u koju će imati poverenja, i doktora kome će moći da se obrate za sve nedoumice.

"Na klinici Embryolab pokušavamo da se stalno usavršamo i da unosimo inovativne tehnologije, i radimo na tome da osoblje stalno usavršava, kao i tehnologija kojom raspolažemo" rekao je Kiriakidis, i dodao da je Embryolab prva klinika u Grčkoj koja sarađuje sa univerzitetom u Izraelu, i da zajedno rade na usavršavanju veštačke inteligencije pomoću koje će biti odabir najboljeg embriona za transfer.

Objasnio je da klinici postoji i svojevrsna akademije koja organizuje obuku za embriologe iz celog sveta, a takođe postoji i laboratorija u kojoj rade krioprezervaciju embriona, biopsiju ispitivanje embriona na genetičke anomalije.

"Genetičko ispitivanje embriona je jako bitno za žene koje imaju preko 40 godina, jer se tada dešava najveći broj anomalija embriona" kazao je on.

Rekao je da u poslednjih 20 godina, koliko klinika Embryiolab ispituje probleme neplodnosti ustanovili su da se problemi u podjednakom broju javljaju kod oba partnera, pa je po njegovim rečima, 50-50 odsto problema i kod žena i kod muškaraca.

 

"Kod žena se uglavnom javljaju problemi kao što je smanjena ovarijalna rezerva, prevremena menopauza i deformacija materice, a kod muškaraca azospermija, što je potpuno odsustvo spermatozoida ili jako loša pokretljivost spermatozoida i njihova morfologija" objasnio je Kiriakidis.

On je objasnio da je situacija slična u Srbiji, kao i u svetu, a to je da parovi sve kasnije odlučuju da osnuju porodicu, što dovodi da žena ima manji broj jajnih ćelija i da su slabijeg kvaliteta i da je često potrebna donacija jajnih ćelija.

Zakon u Grčkoj je promenjen i dozvoljeno je raditi vantelesnu oplodnju sa donatorskim materijalom i ženama preko 50 godina starosti.

"Klinika Embryolab je jako poznata parovima iz Srbije, ovde smo prisutni od 2010. godine a kao klinika postojimo već 20 godina. Vanserijski rezultati Embryolab klinike potvrđuju poverenje parova i izdvajaju stručnost tima Embryolab centra. Sedam od deset žena ostane u drugom stanju sa donacijom jajne ćelije, dok je uspešnost donacije embriona veći od 70 odsto" objasnio je Kiriakidis.

 

Po njegovim rečima, jedna pd prednosti Grčke je ta što je blizu i što parovi iz Srbije mogu lako doći do Soluna na inicijalne konsultacije, a u klinici postoje dva koordinatora koja govore srpski jezik, pa parovima može biti prijatnije i mogu pitati sve što ih interesuje.

Protokoli se specijalno kreiraju za svakog pacijenta ponaosob u odnosu na potrebe para, a većina tretmana se započinje u Srbiji, i u zavisnosti do toga koji postupak se radi, da li je donacija jajne ćelije ili oplodnja, ceo postupak u Grčkoj može da počne u roku od nekoliko nedelja.

 

Embryolab je najsavremeniji centar za asistiranu reprodukciju koji je osnovan u Solunu 2004. godine, a koji okuplja više od 100 eksperata u oblasti vantelesne oplodnje, genetike embriona, donacije i krioprezervacije genetičkog materijala.