25. april 2023 16:10

Vesna Stanojević: Važno je raditi na smanjenju nasilja nad ženama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesna Stanojević: Važno je raditi na smanjenju nasilja nad ženama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nasilje nad ženama i decom se ne može iskoreniti, ono postoji u svim zemljama, ali je važno raditi na tome da se ono smanji, izjavila je danas koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

"Ne mogu da kažem da ništa nije urađeno, urađeno je mnogo, promenjeni su zakoni i podignuta je svest ljudi kada je u pitanju nasilje nad ženama, ali sa druge strane kada mi imamo za četiri meseca toliki broj ubijenih žena, a nemamo nikakvu preventivu da bi mogli da kažemo sada ćemo raditi na tome i sada će se taj broj verovatno smanjiti, to je ono što me najviše plaši", rekla je Stanojević u izjavi za Tanjug.

Dodala je da je prošle godine u ovo vreme bilo ubijeno sedam žena, dok je ove godine stradalo njih 13, što prema rečima Stanojević, predstavlja katastrofu.

Na pitanje ko je u lancu zaštite žena najviše zakazao, ona je u izjavi za Tanjug odgovorila da smo kao pojedinci svi krivi ukoliko ne prijavimo nasilje, jer da bi institucije interevenisale, one moraju da imaju informacije o nasilju u porodici.

"Možemo mi da kažemo najviše su zakazale institucije, međutim ja to ne bih rekla, nego prosto i te institucije moraju da imaju informaciju da se negde nasilje dešava. Vi ne možete intervenisati ako ne znate, ne možete ići od vrata do vrata i u svakom stanu pitati postoji li ovde nasilje i da li vas muž maltretira", objasnila je Stanojević.

Sagovornica Tanjuga je apelovala na građane da kada primete neki znak nasilja prijave slučaj policiji.

"Mi moramo da imamo jednu zajedničku akciju da svi mi imamo svest o tome da spašavamo nečije živote i da kada čujemo plač, vrisak ili bilo šta slično moramo da pozovemo policiju", izjavila je Stanojević.

Stanojević je zaključila da ima mnogo situacija kada je nasilje u porodici neprimetno, gde nasilnik ni žrtva ne pokazuju da postoje bilo kakvi elementi nasilja, i to je, prema njenim rečima najstrašnije.