1. maj 2023 12:34

Ljubisav Orbović: Pregovori o povećanju minimalca ove godine počinju ranije, u maju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubisav Orbović: Pregovori o povećanju minimalca ove godine počinju ranije, u maju

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, rekao danas da pregovori o povećanju minimalne cene rada ove godine počinju ranije, već ovog meseca, kako bi se utvrdilo šta je propušteno prethodne godine.

"Mislim da će se sigurno povećavati. Ti pregovori počinju već u maju, ove godine ranije, a to je dogovoreno na socijalno - ekonomskom savetu. Razlog je da jednostavno vidimo šta je propušteno, prošle godine su podaci statistički mnogo kasnili. Očekujem da će povećanje biti pristojno, a koliko, to je sada teško reći", izjavio je Orbović tokom obeležavanja Međunarodnog praznika rada na platou ispred Doma omladine.

 

On je rekao da su uspeli da se izbore da minimalna cena rada u poslednjih nekoliko godina raste, ali da zbog inflacije ona i dalje nije dovoljna.

Poručio je da borba za bolji položaj radnika i njihova prava mora da postoji svakog dana, u svim sredinama, na svim nivoima.

Na pitanje zašto tri reprezentativne sindikalne centrale na tri različita mesta i na tri različita načina obeležavaju danas ovaj praznik te da li ima šansi za neki razgovor za zajednički nastup, Orbović je kazao da je ono gde je potrebna sloga nije pitanje samo 1. maja, već svakog dana.

"Moramo priznati tu stvar da neki sindikati pokušavaju da razbiju jedinstvo, da se pojavljuje veliki broj direktorskih sindikata, partijskih sindikata, da mnogi sindikati odlaze u političke partije, traže sebe ili svoju ličnu poziciju, mislim da je to i nešto prirodno s obzirom na sve što se dešava", rekao je Orbović.

On je naveo da se radnici učlanjuju u sindikate i da podatak da ih nema dovoljno nije tačno, ali da je teško iskazati tu borbu, da je svakome ko se zaposli cilj da radi, ne da protestuje i štrajkuje, ali da nezadovoljstvo koje se pojavljuje ljude i dovede do tog načina iskazivanja istog.

Nakon predstave o istorijskom protestu radnika 1. maja 1893. godine ispred tadašnje kafane Radnička kasina, predstavnici sindikata iz cele Srbije krenuli su u šetnju ka Slaviji, i na spomenik Dimitrija Tucovića položili cveće.