2. maj 2023 09:46

SINOS traži dostojanstvene uslove za rad novinara i odgovorno novinarstvo

Autor: Tanjug

podeli vest

SINOS traži dostojanstvene uslove za rad novinara i odgovorno novinarstvo

Foto: Shutterstock.com/Microgen, ilustarcija

BEOGRAD - Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto njih, nije dovoljno plaćen i plate su im manje od republičkog proseka, a često su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije (SINOS) izdatom povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra.

SINOS ocenjuje da nema slobodnih medija ukoliko u njima rade novinari u strahu od ekspresnog otkaza za prejaku kritiku, bez dostojanstvenih uslova rada i adekvatne zarade, angažovani sa labavim ugovorom ili bez njega.

Sindikat novinara Srbije poziva medijsku zajednicu da podrži njegove zahteve za dostojanstvene uslove rada u medijima i odgovorno novinarstvo, za dijalog sindikata i poslodavaca uz podršku države i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, jer kako navode, iskustva iz Evropske i Međunarodne federacije novinara (EFJ i IFJ) potvrđuju da je to jedini način da se novinarska udruženja izbore za integritet novinara i profesionalno novinarstvo. 

Iz SINOS-a dodaju da se novinarima uz redovne poslove dodaju i obaveze na novim platformama, da se time radna norma uvećava, udvostručava pa i utrostručava, ali da zarade ostaju iste ili se čak i umanjuju, te da su zbog malih i neredovnih primanja mnogi novinari primorani da rade i po dva posla.

U proglasu Sindikata novinara se navodi i da se povećava broj novinara-nadničara, odnosno onih koji rade na privremenim i povremenim poslovima. 

Dodaje se da oni nemaju pavo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, prevoz do posla, ishranu u toku rada, odsustvo i godišnji odmor, kao ni pravo na  članstvo u sindikatu i kolektivno pregovaranje, niti pravo na štrajk, a ne mogu ni da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu jer nisu u radnom odnosu. 

U SINOS-u ocenjuju da, pod okriljem sprovođenja uređivačke politike, mnogi novinari više nisu novinari i rade u medijima koji nisu mediji nego, kako se navodi, "zagađivači za okršaj sa neistomišljenicima i političkim protivnicima". 

Kao dokaz za tu tvrdnju navode poslednji izveštaj Saveta za štampu koji beleži 2.715 prekršaja Kodeksa novinara za samo četiri meseca, od oktobra prošle do januara ove godine, među kojima je bilo najviše povrede pretpostavke nevinosti, povrede istinitosti izražavanja, kršenja prava na privatnost i objavljivanja neprimerenog i pornografskog sadržaja.