3. maj 2023 19:42

Ivana Stevanović: Dete ispod 14 godina ne može biti predmet krivičnopravne reakcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Stevanović: Dete ispod 14 godina ne može biti predmet krivičnopravne reakcije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović, istakla je, povodom današnjeg masovnog ubista u školi na Vračaru, da ako lice nema 14 godina, neće biti predmet krivično-pravne reakcije, jer je to starosna granica pravne odgovornosti u našoj zemlji.

Stevanović je za Tanjug istakla da to ne znači da ostali sistemi, pre svega sistem porodično-pravne zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva, neće raditi svoj deo posla.

 

"To će podrazumeva dečakovo uključivanje u sistem, gde će biti procenjivana njegova zrelost i drugi razlozi zbog čega se sve to desilo, pa će verovatno stručni organi naći neke odgovore koje trebalo ranije da otkriju", navodi stručnjak za sistem maloletničkog pravosuđa.

Prema njenim rečima, što se tiče uloge roditelja, krivično-pravni sistem Srbije se bavi subjektivnom odgovornošću.

"Za to što je ovaj dečak danas uradio neće odgovarati njegovi roditelji, ali će oni odgovarati u delu svoje odgovornosti", kaže Stevanović.

Napominje da u Srbiji postoji mogućnost da neko ima oružje u posedu iako nije službeno lice, pod uslovom da zadovoljava određene karakteristike i da to podrazumeva i da, kada ga dobije, čuva na način koji obezbeđuje u potpunu sigurnost u posebno obezbeđenim ormanima, naročito ako u kući ima dece.

"Pogotovo je to važno ako se zna da oni vole da eksperimentišu, a nebrojeni su slučajevi kada su deca, i to mnogo mlađa, dolazila do takvog neobezbeđenog oružja i povređivala i sebe i svoje drugove", istakla je Stevanović.

Navela je i da savremene tehnologije nose mnoge opasnosti i naročito kada je reč o deci, koja neretko žive u nerealnom svetu, zaboravljajući da je svet realnosti nešto sasvim drugo.

"Sve ovo podseća na video-igru. Zastrušujuće je da je dečak sve to spremao mesec dana, a da niko nije reagovao, a i žalio se na vršnjačko nasilje i ponovo niko nije reagovao", naglasila je Stevanović.

Zapitala se i da li je adekvatno vaspitanje da neko vodi dete mlađe od 14 godina na gađanje i da time treba sada da se bavi sistem porodično-pravne zaštite.

"Bilo bi veoma važno da se sada pozabavimo žrtvama, jer su mnoge porodice ostale bez svoje dece i zbog toga moramo da imamo određene planove za krizne intervencije", naglasila je direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Poručila je da kod nekih traume trajati godinama, a možda i celog života.

"Stoga pozivam da se uključe sistemi dečje psiihjatrije i psihologije, jer svima njima će trebati podrška, kao i našem društvu u celini", navela je Stevanović.