4. maj 2023 15:20

Nekoliko organizacija predložilo mere: Vratiti fokus na obrazovanje, formirati savetovališta za mlade i porodice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nekoliko organizacija predložilo mere: Vratiti fokus na obrazovanje, formirati savetovališta za mlade i porodice

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šest nevladinih i profesionalnih organizacija u Srbiji danas je, povodom tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izrazilo zabrinutost zbog stanja u obrazovanju i društvu, i Vladi predložilo nekoliko mera za, kako su naveli, stvaranje uslova za bezbedno i srećno odrastanje dece.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS, Mreža organizacija za decu Srbije, Građanske inicijative, Društvo školskih bibliotekara Srbije, Unija srednjoškolaca i Savez učitelja Republike Srbije su, takođe, izrazili iskreno saosećanje sa porodicama i decom koja su doživela ovu nesreću.

"Zabrinutost za stanje u obrazovanju kao i opšte stanje u društvu, koje se ogleda u nezamislivom potezu ove mlade osobe, podstiče nas da pozovemo Vladu Republike Srbije, kao i građane naše zemlje na jasne odgovore na niz pitanja kojih smo svi odavno svesni, a koji se, pre svega, odnose na kvalitet života i obrazovanja koje imaju deca i mladi u Srbiji", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Kako se dodaje, intenzitet ove tragedije govori o tome da je stanje u obrazovnom sistemu takvo da odavno prevazilazi kapacitete jednog sistema, u ovom slučaju, prosvete, a pošto je obrazovanje delatnost od javnog značaja, odgovor na ovu situaciju mora biti rezultat jednog opsežnog konsultativnog procesa celog društva, koji bi jasno naznačio neophodne i temeljne promene.

"Zabrinjavajuća agresivnost u javnom diskursu, diskreditovanje obrazovanja i položaja i ugleda prosvetnih radnika, neprekidna izloženost kulturi šunda i vulgarnosti u medijima nacionalne pokrivenosti, obesmišljavanje obrazovanja lakim sticanjem diploma na nelegalne načine, doveli su do konfuzije u vrednosnom sistemu dece i mladih i usvajanja vrednosti i navika koje su nas, kako sa žalošću konstatujemo, dovele do tragedije", piše u saopštenju.

U tekstu se ocenjuje da bi trebalo pojačati konkretne mere na polju psiho-socijalne podrške deci, učenicima i roditeljima, kroz formiranje Savetovališta za mlade i porodice u svim lokalnim samoupravama i povećanje broja psihologa i pedagoga pri školama.

Pored toga, predlaže se debirokratizacije posla prosvetnih radnika tako da mogu da se smisleno posvete učenicima i jačanje suštinske saradnje roditelja i nastavnika kroz stvaranje partnerskih odnosa,

Kako se navodi, potrebna je "stroga kontrola sadržaja u štampanim i drugim medijima koji imaju nacionalnu dostupnost, a koji obiluju nasiljem i govorom mržnje", kao i pokretanje nacionalnog konsultativnog procesa o budućnosti obrazovanja u Srbiji, koje bi obuhvatilo uprave škola, nastavnike, roditelje, učenike i sve zainteresovane građane.

Poslednja predložena mera u saopštenju jeste vraćanje fokusa na obrazovanje, kao oblast od prioritetnog značaja za razvoj društva.