9. maj 2023 17:23

Vlade Divac i direktorka USAID-a igrali utakmicu sa košarkašima Crvene Zvezde u kolicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Divac i direktorka USAID-a igrali utakmicu sa košarkašima Crvene Zvezde u kolicima

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer i Vlade Divac, osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac, učestvovali su u košarkaškoj utakmici zajedno sa košarkaškim klubom Crvene Zvezde igrača u kolicima "Singidunum".

Pauer je rekla da je rad za USAID velika privilegija, "zato što pokušavamo da podržimo mlade ljude, tehničke profesionalce, kao i ljude sa smetnjama.

 

"Upravo smo imali divno iskustvo igranja sa Srbima sa smetnjama, koji troše svoju energiju, kreativnost na terenu za basket", rekla je Pauer.

Ona se zahvalila Fondaciji Ana i Vlade Divac koja je partner sa USAID-om.

Ona je poručila majkama nastradale dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" da je "njeno srce sa njima".

 

Kako je rekla, "kao građanka i prijateljica srpskog naroda imam da kažem - moje srce ide vama svima".

Divac se zahvalio USAID-u, za, kako kaže, "sve godine u kojima pomažu našu fondaciju i našu zemlju sa finasijama i logistikom".

Kako je objasnio, danas smo imali priliku da se družimo sa ljudima u kolicima koji se bave sportom i košarkom.

 

"USAID nam je u poslednjih 30 godina bio najveći i najzaslužniji partner. Velika je čast što je danas direktorka USAID-a sa nama", rekao je Divac.

"Košarka je jedan od najvažnijih sportova u našoj zemlji, a ove godine se obeležava 100 godina od kada je jedan američki profesor doveo košarku u našu zemlju. Naučili smo veoma dobro da igramo. Nekoliko puta smo bili prvaci sveta", rekao je Divac.

Takođe, on je rekao da smo imali tužnu nedelju iza nas.

"Moje naiskrenije saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene. Vreme je kada treba da budemo svi zajedno", rekao je Divac.

 

Događaj je deo USAID-ovog projekta "Posao po meri", vrednog dva miliona dolara, koji je započet u decembru 2022, i čiji je cilj da stvori jednak pristup zaposlenju osobama sa invaliditetom kao i da podstakne otvorenije, inkluzivnije i pristupačnije tržište rada, navode organizatori.

Događaju je prisustvovao američki ambasador Kristofer Hil, kao i vlasnici preduzetničkih radnji i socijalnih preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, koji su skrenuli pažnju na izazove sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju kada traže posao.

Projekat realizuju Forum mladih sa invalididetom, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv, Caritas Srbija, i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, navode organizatori.