11. maj 2023 14:42

Predsednica SKONUS-a: Želimo da pokažemo mladima da moraju da budu aktivni i van nastave

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica SKONUS-a: Želimo da pokažemo mladima da moraju da budu aktivni i van nastave

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić izjavila je danas da SKONUS temeljno radi na promociji visokog obrazovanja i zapošljavanja mladih u prethodne dve godine u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje.

Govoreći o programu "Mladi mlađima" u okviru kojeg je održan socijalni dijalog gde su predstavnici različitih fakulteta prenosili znanje učenicima prve godine srednje škole kako bi im pomogli da razviju pozitivne stavove i razreše neke dileme u vezi sa dualnim obrazovanjem, Smiljanić je istakla da su mladi veoma zainteresovani za razgovor sa studentima, tek nešto starijim od sebe.

 

"Oni ih malo više slušaju, jer kroz njih vide sebe za nekoliko godina, što nam je fenomenalna polazna tačka. Mi želimo da im prenesemo da je važno da nakon srednje škole nastave sa svojim obrazovanjem i na vreme razmišljaju o tome čime žele da se bave kako bi lakše došli do posla", rekla je ona agenciji Tanjug.

Naglašava da je fokus njihove organizacije na tome da stvari koje rade svakodnevno, iskustva koja su stekli studiranjem i radom prenesu na mlade srednjoškolce i da im objasne da je važno da budu društveno odgovorni i aktivni i da sve ideje i inicijative koje imaju postižu samim dijalogom.

"Dijalog nam je jedna od ključnih reči u samoj promociji svega što radimo u srednjim školama, zato što dijalogom ne samo da dolazimo do novih inicijative, već i rešavamo sve probleme. Želimo da ih podstičemo da o svemu što misle i osećaju razgovaraju sa svojim roditeljima, profesorima, ali i međusobno", rekla je Smiljanić.

Dodaje da žele srednjoškolcima da stave u fokus da je normalno da vrednuju tradicionalne vrednosti, da budu odgovorni.

"Želimo da im skrenemo pažnju da mogu na drugačiji način da koriste društvene mreže, da je kul da imaš prosek 10,00, da organizuješ sportski događaj ili humanitarnu aktivnost. Sa njima razgovaraju ljudi koji su sada već na master ili doktorskim studijima, koji su osnovali svoje startap kompanije, i žele da im prenesu svoja iskustva da je normalno da se time bave i da neće biti manje kul ako budu radili nešto društveno odgovorno, već da će uticati pozitivnije na svoje okruženje", navodi predsednica SKONUS.

Ističe da, kada su formirali tim za socijalni dijalog, trudili su se da u njemu bud studenti različitih zanimanja i koji su već istaknuti u svojim poljima.

Kako je rekla sa srednjoškolcima razgovara student koji je imao prosek 10,00, student koji je radio na izgradnji letelica, koji su došli iz unutrašnjosti i ovde postali predsednici nekih organizacija, devojke koje su se izborile da budu prvi ženski predsednici u studentskim organizacijama.

"Želimo da im damo pozitivan primer da je moguće sve što zamisle. Da moraju da budu aktivni ne samo u školi i na fakultetu, već i na vannastavnim aktivnostima, što i jeste poenta celog našeg života. Naravno, objašnjavamo im da se i mi svi družimo, izlazimo, pravimo žurke, organizujemo putovanja i to je sve sastavni deo života, ali sastavni deo života su i odgovornosti koje imamo koliko god godina da imamo", naglašava Smiljanić.

Kaže da je definitivno najtraženiji Fakultet organizacionih nauka, a da došlo do ekspanzije mladih koji upisuju pravne, ekonomske nauke, ali i stomatologiju, bezbednost, političke nauke, i da su to su fakulteti koji popune kapacitete u prvom upisnom roku.

Dodaje da svi u SKONUS-u vide sebe kao mlade ljude koji će karijere i porodice osnivati u Srbiji i da tako žele da utiču i na srednjoškolce.

"Sve je moguće uraditi u Srbiji, pogotovo uz svoju porodicu i prijatelje, jer tada imate još više elana da se borite za svoju karijeru, tako da sa njima razgovaramo o tome i dosta su nam pozitivne reakcije u smislu toga da žele da ostanu u Srbiji. Kroz sva tela Vlade Srbije mi ćemo se boriti da svi programi za obrazovanje mladih budu što više modernizovani, da bi smo im pružili sve što mogu da dobiju na nekom evropskom ili svetskom univerzitetu", poručila je Smiljanić.