14. maj 2023 15:21

Psiholog Željko Mašović: Svako dete ima mehanizme za prevazilaženje situacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psiholog Željko Mašović: Svako dete ima mehanizme za prevazilaženje situacije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Svako dete ima svoje mehanizme za prevazilaženje situacije, a najgore je forsirati priču u medijima, ocenio je danas psiholog Željko Mašović govoreći o nedavnim tragedijama u Srbiji.

Upitan kako treba nakon poslednjih dešavanja pristupiti deci, on je odgovorio da je najbolje da deca pričaju sama među sobom.

"Svako ima neke svoje mehanizme prevazilaženja, neka deca su potpuno hladna na celu informaciju, dok sa druge strane imate onu koja skupljaju svaku informaciju, pa onda pitaju roditelje, ili ih ne pitaju", rekao je Mašović za Tanjug.

On je mišljenja da je najgore forsirati priču.

"Kada bi se smanjilo svakodnevno izveštavanje medija o poslednjim događajima, i kada bismo pomerili fokus gledanja na nešto drugo, to bi bilo najbolje", rekao je on.

On je predložio da se počne sa pričom o deci junacima, a kao primer je naveo dvojicu blizanaca iz Niša koji pobeđuju na takmičenjima iz matematike.

"Deca će prevazići strah, većina njih se čak i ne plaši. Potrebno je pričati deci da treba da vole sebe, da shvate da su jedinstveni i posebni. Nema takmičenja ni sa kim, nema napadanja i pljuvanja. Nikoga ne treba maltretirati zato što je različit", rekao je Mašović.

Takođe, upitan da li će školski policajci moći da uspostave autoritet nad decom, Mašović je odgovorio potvrdno.

"Školski policajac može imati autoritet nad decom, ali se to bazira na odnosu koji će biti uspostavljen", poručio je Mašović.