18. maj 2023 14:25

Psihijatar Nevena Čalovska Hercog: Psiholozi i nastavnici moraju da pruže podršku deci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psihijatar Nevena Čalovska Hercog: Psiholozi i nastavnici moraju da pruže podršku deci

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Svi smo se našli u šoku i u stanju smo kolektivne traume i dalje, izjavila je danas neuropsihijatar i psihoterapeut dr Nevena Čalovska Hercog povodom tragičnih događaja u školi Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu.

Ona je za Tanjug rekla da su dve tragedije koje su se desile na bolan način stvorile uslove da se razgovara, razmišlja i vidi šta može drugačije.

"Pojavile su se konačno u javnosti reči koje smo zanemarili, a koje su važne - empatija, tolerancija, sigurnost, podsticaj društvene zajednice za rast i razvoj. Shvatili smo koliko je važna emotivna stabilnost i mentalno zdravlje, koje smo godinama uzimali zdravo za gotovo", rekla je Čalovska Hercog.

Prema njenom mišljenju, dva su tipa reagovanja na ovu situaciju. Jedan je promovisanje društvenih i emocionalnih vrednosti koje treba da nas učine funksionalnijim i zdravijim društvom, a to su razumevanje i komunikacija. Drugi su restriktivne mere.

"Ukoliko uvodimo mere kontrole, mi šaljemo poruku da nemamo poverenja. Psiholozi, pedagozi, nastavnici i razredne starešine sada su na zadatku da priđu deci, a ne da se dete, zato što ispoljava neadekvatno ponašanje, šalje kod psihologa. Mi moramo da obrnemo taj diskurs, da to nije kazna i korektivna mera, nego da je jedan konstruktivan i podržavajući kontekst", navela je Čalovska Hercog.

Govoreći o ideji o ad-hok testiranju dece na psihoaktivne supstance, ona je ocenila da ta ideja nije funkcionalna. Kako kaže, restriktivnim merama bi se konzumiranje pomenutih supstanci na paradoksalan način podržalo kao zabranjena aktivnost. Umesto toga, kako je rekla, bolje rezultate daje edukacija o njihovoj štetnosti.