19. maj 2023 15:39

Arno Gujon i episkop raško-prizrenski Teodosije potpisali Memorandum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arno Gujon i episkop raško-prizrenski Teodosije potpisali Memorandum o saradnji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon i episkop raško-prizrenski Teodosije potpisali su danas u Patrijaršiji Memorandum o saradnji s ciljem da ekonomski pomognu srpski narod na Kosovu i Metohiji kroz nove projekte koji će se finansirati do 30. septembra.

Gujon je najavio da će ta humanitarna organizacija do kraja septembra finansirati realizaciju projekata Eparhije raško-prizrenske u vrednosti od 86.000 evra, i to za izgradnju zaštitne ograde za pogon za pasterizaciju voća i povrća u Mogili, servisa za popravku poljoprivrednih mašina u Vrbovcu, kupovinu multikultivatora, izgradnju bunara za stajsko đubrivo u Slatini, letovanje za decu iz kosovskih enklava na moru, kao i konvoj humanitarne pomoći.

 

Gujon je rekao da Memorandum ozvaničava saradnju s Eparhijom raško-prizrenskom s kojom njegova organizacija radi na pomoći socijalno ugroženim porodicama na Kosmetu još od osnivanja 2005 godine.

On je naveo da je organizacija u 2021. godini finansirala projekte Eparhije u vrednosti od 446.000 evra, da je prošle godine vrednost projekata iznosila 380.000 evra, a od početka ove godine 116.965 evra.

"Zajedno s Eparhijom otvorili smo nekoliko farmi, jednu mlekaru, fabriku za pasterizaciju voća i povrća. Svake godine delimo krave, koze i ovce, kao i plastenike porodicama koje se bave poljoprivredom. To je samo podstrek vrednim ljudima koji žele da žive od svog rada a ne od humanitarne pomoći", rekao je Gujon novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Episkop Teodosije je iskazao zahvalnost Gujonu na donaciji, navodeći da Eparhija raško - prizrenska, uključujući sveštenstvo, monaštvo i vernike u zadnjih 20 i više godina najviše opstaje zahvaljujući dobrotvorima i donacijama.

"Naš narod na Kosovu i Metohiji se dosta oslanja na SPC kao instituciju koja bitiše, postoji ma tim prostorima u kontinuitetu, to se najviše vidi kroz rad narodnih kuhinja", rekao je Teodosije.