24. maj 2023 16:09

Veljko Rakić: Više sam za ograničenje mobilnih telefona u školama nego za zabranu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veljko Rakić: Više sam za ograničenje mobilnih telefona u školama nego za zabranu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava izjavio je danas za Tanjug da je pre za ograničenje mobilnih telefona u školama, nego za zabranu, jer danas deca ne mogu da se izmeste iz modernog doba i ne može im se oduzeti internet.

Kada je reč o snimku nasilja u OŠ " Pavle Savić" u Mirijevu, kaže da ne postoji racionalno objašnjenje za takvo nasilje i agresiju koju je jedna od devojčica sa snimka ispoljila.

"Meni je još jači utisak bio kad je ona rekla 'Zašto si me udarila, tata mi je kupio naočare', ta agresija koju je ova druga devojčica ispoljila, koja je rekla ' Sledeći put ću tebe da polomim, a ne naočare' . Prosto neshvatljivo, pogotovo što se radi o devojčicama, neko novo vreme, novo doba da su devojčice agresivnije od dečaka" navodi on.

Rakić kaže da bi prevencija i razgovor o tome kako da ne dođe do nasilja, bila efikasnija od zabrane.

Napominje da su deca do 14. godine apsolutno krivično neodgovorna i da roditelji odgovaraju za određene vrste krivičnih dela, kao na primer, kako navodi, otac deteta K.K. koje je počinilo ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", odgovara za krivično delo nepropisno držanje oružja kojim je njegov maloletni sin izvršio ubistva.

Kada je reč o majci, Rakić objašnjava da je ona u predistražnoj fazi.

Prvo tužilaštvo je pokrenulo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, traži od policije i od gradskog Centra za socijalni rad određene informacije o tome da li je dete eventualno bilo zapostavljeno, zlostavljano, i ako se bude išlo u postupak, i ako se dobiju povratne informacije od navedenih državnih organa da je dete na neki način bilo zapostavljeno, ili zlostavljano, majka će odgovarati, po članu 193, stav 1, do 3 godine zatvora ako je dete grubim zanemarivanjem zapušteno, a stav 2 ako je zlostavljano, zaprećena je zatvorska kazna od 3 meseca do 5 godina.