28. maj 2023 18:16

Više od 400 dece učestvovalo na državnom prvenstvu u mentalnoj aritmetici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Više od 400 dece učestvovalo na državnom prvenstvu u mentalnoj aritmetici

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Više od 400 dece učestvovalo je danas na državnom prvenstvu u mentalnoj aritmetici, a takmičenje je organizovala škola za razvoj intelektualnih sposobnosti kod dece "Brain o brain".

Marijana Nikolić, edukatorka u "Brain o brain" centru objasnila je za Tanjug da je najbolje vreme kada dete treba da uđe u svet drevne računaljke - abakus - predškolski uzrast.

 

"Mi radimo sa decom uzrasta od 4 do 14 godina, ali predškolski uzrast je najbolji, jer deca nemaju razvijenu snažnu logiku, i nisu upoznati sa školskim načinom računanja, već su njihove glavice potpuno spremne za usvajanje ovih informacija", kaže Nikolić.

Prema njenim rečima, učenje računanja na abakusu deci značajno olakšava rad na zadacima kasnije tokom školovanja, i roditelji često pitaju upravo da li će znanje iz "Brain o brain" škole na bilo koji način da smeta deci tokom školovanja.

"Nije fokus nama sama matematika. Sjano je kada deca zavole jednu apstraktnu nauku i kada to sa lakoćom usvoje. Međutim, mi matematiku samo koristimo kao alat za postizanje nekih drugih i mnogo većih ciljeva", kaže edukatorka u školi "Brain o brain".

Objasnila je da je program škole baziran na razvoju fokusa i koncentracije kod dece, i da deca koja pohađaju školu za razvoj intelektualnih spsobnosti imaju izvrsnu memoriju.

"Naši testovi na takmičenju su podeljeni u zavisnosti od uzrasta deteta i nivoa na kojem se nalazi, program ima deset nivoa i broj zadataka je je od 40 do 45. Međutim, nizovi su dugački, posebno na višim nivoima, i samo takmičenje traje tri minuta", navela je.

Miljana Mihajlović, majka jedne takmičarke, rekla je za Tanjug da je njena ćerka u školu "Brain o brain" krenula zbog računanja, jer je pred njom bio početak osnovne škole.

"Onda sam shvatila uz naše tri mentorke, da se kod dece najpre razvija duh zajedništva, da se uče dobrim stvarima u životu. I ovo takmičenje je prilika da se oni ponovo druže i da budu zajedno, a oni koji su vredno učili i radili, mogu da osvoje i najbolje rezultate", kazala je Mihajlović.

Posle današnjeg takmičenja, nagradu za završene sve nivoe edukacije dobilo je 75 dece, a nakon dodeljivanja nagrada upriličen je program koji su izveli đaci naprednih nivoa "Brain o brain" škole, koji su pokazali sa kojom lakoćom računaju dok sviraju klavir ili čitaju knjigu.