29. maj 2023 16:42

Psiholozi za Tanjug: Prevencija je najvažnija, potrebno je baviti se prvo uzrocima, pa posledicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psiholozi za Tanjug: Prevencija je najvažnija, potrebno je baviti se prvo uzrocima, pa posledicama

Foto: shutterstock.com/fizkes, ilustracija

BEOGRAD - Psiholozi su saglasni da je prevencija uvek najvažnija, kao i bavljenje uzrocima, a ne posledicama, kada se tragedije već dogode.

Psiholog Biljana Lajović rekla je danas Tanjugu da je za rešavanje problema uvek najvažnija prevencija i da kada se budemo ozbiljno bavili uzorcima, a ne posledicama, onda ćemo na duže staze dobiti ozbiljno rešenje i ozbiljan pristup problemu.

 

Na pitanje zašto se uvek vraćamo na isto pitanje zašto se ne bavimo uzocima, a ne posledicama, ona objašnjava da nam se to čini lakšim, da je bavljenje posledicom kraći put za rešavanjem uzroka, a da ne vidimo da nam tu prolazi silno vreme.

"Kada se budemo bavili uzrocima, a ne posledicama onda ćemo na duže staze dobiti jedno ozbiljno rešenje i ozbiljan pristup problemu", rekla je Lajović komentarišući nedavne tragedije u Beogradu i Mladenovcu.

"Kada se nešto desi mora da postoji "instat rešenje" to je sigurno, ta neka prva reakcija, a nakon toga treba o svemu dobro promisliti i baviti se ozbiljnom prevencijom", naglasila je ona.

Lajović se osvrnula i na to gde se nalazimo nakon više od tri nedelje od tragedija i istakla da smo i dalje svi tužni, zbunjeni i imamo mnogo negativnih osećanja, kao i da nismo mnogo odmakli u samolečenju.

Komentarišući vest iz Teksasa, gde su učenici osnovnih škola dobili knjige na godišnjicu pucnjave, kada je stradalo 19 učenika i dva nastavnika, u kojima ih Vini Pu uči kako da prežive pucnjavu u školi, a glavna parola je - "beži i sakrij se", Lajović je istakla da se nada da to neće pasti na pamet nekome kod nas da to uradi.

"Ne želim da sumnjam u nameru ljudi koji su napravili knjigu da su želeli da pomognu deci, ali moram lično i profesionalno da se ne složim sa tim, jer mislim da to nije dobar način i da to samo još više plaši decu", kazala je ona.

Istakla je da istraživanja u Americi pokazuju, pogotovo kod mlađe dece, da se plaše i da 90 dana traje ta neprijatnost i anksioznost.

Psiholog Željko Mašović rekao je danas za Tanjug povodom iste vesti da decu ne treba dodatno traumatizovati sadržajima.

Na pitanje zašto se bavimo posledicama, a ne uzrocima, Mašović je rekao da je to dobro pitanje, na koje niko nema odgovor.

"Suštinski kad bi se malo vratili unazad, i kad bi vratili ljudsko ljudima, ne bi imali toliko problema da se bavimo posledicama, nego bi bili valjda važno ono zašta smo rođeni, a to je da uvažavamo jedni druge, volimo, poštujemo...", rekao je on.

Mašović je na pitanje gde smo danas u odnosu na tragediju u "Ribnikaru" i Mladenovcu, ocenio da nažalost nismo tamo gde treba da budemo.

"Do 16 dana traju, po svim istraživanjima, posledice ovakvih masovih pucnjava, a kod nas nažalost traje duže. Bojim se da je to posledica toga što "brejkig njuz" konstatno pravi vesti i vesti i sve te vesti su vrlo detaljnje i za to se čovek veže, neki čovek koji ima problem, on nađe neku sličnost sa sobom i to nam traje malo duže", naveo je on.