1. jun 2023 16:07

Dragana Đurić: Opšti društveni problemi prelomili su se u prizmi obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragana Đurić: Opšti društveni problemi prelomili su se u prizmi obrazovanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktorka Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije Dragana Đurić rekla je danas za Tanjug da problemi obrazovanja nisu iz obrazovanja, već su to opšti društveni problemi, koji su se prelomili u prizmi obrazovanja.

Smatra da je društvo došlo u situaciju da su škola i stvarni život koloseci koji se nigde ne dodiruju, zbog previše prioriteta, ciljeva u obrazovnom sistemu i procesu u kom se jurilo ka što većem postizanju, u kom se izostavila komponenta funkcionalne pismenosti, odnosno znanja koje su primenjivane na život.

 

"Odavno postoji tendencija da se promeni paradigma našeg obrazovanja i da se približi stvarnom životu, međutim kako je to jedan ogroman sistem, on je inertan i u tom procesu inercije mi nikako da dobijemo neki inicijalni zamah koji bi nas pomerio u pravcu funkcionalnog znanja, korisnih vrednosti, upotrebnih veština za život," navodi ona.

Đurićeva kaže da je prvi korak u popravljanju obrazovnog sistema poštovanje obrazovanja i obrazovanih ljudi, kao i vrednovanje nastavničke profesije i pozicije, jer, kako napominje, nije samo stvar u novcu i platama koje su ispod republičkog proseka, već u položaju koji imaju prosvetni radnici.

Prema njenim rečima, kada bi svako počeo afirmativno da govori o velikoj društvenoj vrednosti, odnosno obrazovanju, onda bi se videla promena i u školama.