9. jun 2023 12:07

EUSAIR: Uključivanje mladih u donošenje odluka koje se tiču njihove budućnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

EUSAIR: Uključivanje mladih u donošenje odluka koje se tiču njihove budućnosti

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD, 9. juna (Tanjug) - U Beogradu je danas organizovana panel diskusija na kojoj je više od 30 studentata univerziteta iz Srbije imalo priliku da sa predstavnicima državnih institucija, koji učestvuju u primeni Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), razgovara o načinu na koji mogu, u okviru te platforme, da se uključe u proces regionalne saradnje i donošenja odluka koje se tiču njihove budućnosti.

"Jadransko jonska strategija dobija sve veći značaj jer doprinosi procesu pristupanja kroz saradnju sa drugim državama u makro-regionu. EUSAIR kao instrument za regionalnu saradnju korisna je za Republiku Srbiju, pre svega, u pogledu jačanja privredne saradnje, jer predstavlja platformu za otvoren dijalog, razmenu iskustava i zajedničko donošenje odluka, u vezi sa sličnim izazovima sa kojima se suočavamo u regionu", rekla je v.d. pomoćnika ministra Ministarstva za evropske integracije, Sanda Šimić Stambolić.

Ona je dodala da je inkluzija mladih iz regiona u odlučivanje i mapiranje prioriteta, značajno kako bi se osigurala održivost prioriteta u dugom vremenskom roku.

"U narednom periodu radićemo na uspostavljanju EUSAIR Omladinskog saveta, koji će formirati predstavnici mladih iz svih država učesnica. Očekujem da se Omladinski savet formira u maju 2024. godine", rekla je Šimić Stambolić.

Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) predstavlja model saradnje koja je uspostavljena između Evropske komisije i deset država učesnica. Četiri njih su članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija), pet je u procesu pristupanja EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija), a odnedavno je priključen i San Marino.

Osnovni cilj EUSAIR-a je da doprinese ekonomskom prosperitetu u regionu, da pospeši njegovu atraktivnost, konkurentnost i povezanost, vodeći računa o zaštiti životne sredine i ekosistemu mora, obale i kopna.

"EUSAIR je platforma za povezivanje država unutar regiona. Osnovu svakog povezivanja pre svega čine ljudi. Mladi ljudi treba da koriste ovu platformu za interaktivnu komunikaciju u cilju razmene ideja, znanja i poslovnih mogućnosti. Upravo EUSAIR omogućava da se prepozna značaj regionalnih energetskih infrastrukturnih projekata i ubrza njihova realizacija", ističe šef Odseka za strateško planiranje, Ministarstva rudarstva i energetike, Biljana Ramić.

Panel diskusiju organizovalo je Ministarstvo za evropske integracije, a u saradnji sa projektom "Tačka podrške – upravljanju EUSAIR".