12. jun 2023 14:18

Ambasada Ukrajine u Srbiji: Velika humanitarna katastrofa pogodila je Hersonsku oblast

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Ukrajine u Srbiji: Velika humanitarna katastrofa pogodila je Hersonsku oblast

Foto: AP Photo/

BEOGRAD - Ukrajinska ambasada u Srbiji saopštila je danas da nastavlja da prikuplja humanitarnu pomoć za sve građane Ukrajine koji su stradali u sukobima i da prihvata ciljanu pomoć za stanovnike Hersona i susednih regiona, pogođenih katastrofom usled eksplozije na Kahovskoj hidroelektrani.

Kako se navodi u saopštenju potrebni su kanalizacioni cevovodi, pumpe za vodu, čamci na naduvavanje, usisna creva, postrojenja za prečišćavanje vode i sredstva za čišćenje, podvodna oprema, voda za piće, kompleti za hranu i drugo.

"Detaljniji spisak poslat je Vladi Srbije, a može se dobiti i u Ambasadi Ukrajine u Srbiji. Privatna lica mogu pomoći ugroženom stanovništvu prenosom sredstava na humanitarni račun ambasade", navodi se u saopštenju.

Ambasada navodi da su ruske snage 6. juna, u pokušaju da zaustave Oružane snage Ukrajine koje oslobađaju privremeno okupirane teritorije, digli u vazduh branu Kahivske hidroelektrane, što je izazvalo gotovo najveću tehnogenu katastrofu tokom mnogih decenija.

Kako tvrde Ruska Federacija je počinila još jedan varvarski zločin nad mirnim Ukrajincima, uništavajući živote hiljada ljudi.

Dodaju da je u Hersonskoj oblasti je poplavljeno više od 3.500 kuća u 48 naselja, od kojih se 14 nalazi na privremeno okupiranoj levoj obali, a hiljade ljudi je evakuisano sa teritorije koju kontroliše Ukrajina, među kojima se mnogi nikada neće vratiti svojim domovima.

"Ruski teroristički napad je uništio ogroman sistem melioracije i ostavio bez vode mnoga naselja na jugu Ukrajine, a mnoge farme u regionu već nekoliko dana nemaju čime da napoje stoku. U Hersonskoj oblasti i susednim teritorijama južne Ukrajine trenutno se odvija velika humanitarna katastrofa, a ruski okupatori, kako bi sprečili proboj svojih odbrambenih utvrđenja tokom ofanzive ukrajinskih snaga koja je u toku, trenutno potkopavaju brane i na manjim rezervoarima", saopšteno je iz ambasade.