12. jun 2023 16:38

Gojković: Važno je da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Važno je da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da je Srbija demokratska država i da svako ima pravo da se bavi politikom, da bira i da bude biran, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je rekla u Srbiji svako ima pravo na svoje političko mišljenje i stav i može da ga iskaže na način koji je opšte prihvatljiv u pristojnom i civilizovanom društvu.

"Ako želimo da Srbija bude kuća za svakog od nas onda je važno da naučimo da tolerišemo različitosti i da razgovaramo, a ne da vređamo jedni druge i pretimo. Srbija je zemlja za sve nas, za svu našu decu, roditelje, komšije, kolege i zato je važno da prestanemo da vičemo, jer od buke ne čujemo jedni druge", rekla je ona.

Gojković je rekla da su vrata Ministarstva kulture, kao i do sada, otvorena za razgovor za sve i dodala da je njeno ministarstvo spremno da vodi dijalog sa svima kako bi umetnicima bilo što bolje.

"Da donosimo zakone, uređujemo socijalni status, imamo veći budžet namenjen kulturi. Za dobrobit kulture nije dobro prebrojavanje, podele na ove ili one, etiketiranja, već sloboda stvaranja, kreiranje uslova za to, ulaganje u programe i izgradnju pozorišta, domova kulture, koncertnih sala, kulturnu diplomatiju, mobilnost umetnika kako bi nastupili širom sveta", istakla je Gojković.

Ona je pozvala sve da "spuste zastave" i da kroz dijalog reše nerazumevanje.

"Ministarstvo kulture se bavi kulturom, a ulica nikada nikom nije dobro donela i zato kao ministar kulture pozivam sve ljude koji se bave ovom delatnošću da spustimo zastave da bi se bolje videli i razumeli i da dijalogom pristojnih ljudi rešavamo nerazumevanja", zaključila je Gojković.