13. jun 2023 12:35

Saopštenje Udruženja dramskih umetnika Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saopštenje Udruženja dramskih umetnika Srbije

Foto: Shutterstock.com/thodonal88, ilustracija

BEOGRAD - Udruženje dramskih umetnika Srbije poslalo je danas predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću, ministarki za kulturu i potpredsednici Vlade Srbije Maji Gojković i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, dopise sa zahtevom da nadležni reaguju povodom pretnji upućenih glumcima.

U saopštenju ovog reprezentativnog udruženja u kulturi, navodi se da se Udruženje u više navrata oglasilo apelima da se na svaki način prestane sa generisanjem atmosfere zastrašivanja i pretnji, naročito posle, kako stoji u saopštenju, strahotnih događaja koji su nas sve zadesili.

Na njihove prethodne apele, navodi se, niko se od zvaničnih institucija nije osvrnuo, a sada su, stoji u saopštenju, kao posledicu takvog nereagovanja, u situaciji da su pretnje otišle toliko daleko da se u više navrata nekolicini njihovih kolega pretilo spominjanjem dece.

Osim toga, navodi se, pojavila su se dva spota u kojima su 46 njihovih kolega targetirani kao ,,rušitelji države i ustavnog poretka”, kao i počinitelji ,,anticivilizacijskih činova”.

Udruženje dramskih umetnika Srbije u saopštenju apeluje na punu svest o ozbiljnosti ovakvih neargumentovanih i neodgovornih optužbi, budući da je ovakav način, kako se navodi, podgrevanja tenzija više puta rezultovao fizičkim napadima i ugrožavanjem života pojedinih ljudi među kojima je bilo i više njihovih kolega.

Zato se Udruženje, saopštenjem koje je potpisao predsednik Nebojša Dugalić, obraća predsednici vlade, nadležnim ministrima i predsedniku Skupštine,kao i svim nadležnim institucijama da adekvatno odgovore na ovakve pretnje, otkriju idejne tvorce ovakve kampanje i ljude koji se kriju iza, kako se navodi, anonimnih profila i privedu ih pravdi.

Udruženje poziva nadležne da na vreme urade ono što su, kako navode, po zakonu i savesti obavezni i da spreče da se, kako kažu, ovaj haos otme kontroli.

Udruženje dramskih umetnika Srbije naglašava da, kako bi se izbegla svaka nedoumica, njihovo saopštenje nije zastupanje bilo koje političke strane, već samo apel za odbranu onoga što je, kako se nadaju, još uvek i svima svetinja oko koje nema spora - a to su, kako se u saopštenju navodi, životi naše dece i budućnost naših potomaka.