14. jun 2023 15:14

U Medicinskoj školi u Šapcu otvoren Mejkers lab

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Medicinskoj školi u Šapcu otvoren Mejkers lab

Foto: Tanjug video

ŠABAC - Grupa za obrazovanje otvorila novi prostor za nauku, inovacije i preduzetništvo u Medicinskoj školi “Dr Andra Jovanović” u Šapcu otvorila je Mejkers lab - multidisciplinarni inovativni prostor namenjen srednjim školama u kome učenici i nastavnici zajedno istražuju, stvaraju i povezuju se sa lokalnom i širom zajednicom.

Otvaranjem Mejkersa u ovoj školi, 832 učenika u osam smerova i 28 odeljenja dobilo je prostor u kom se uči, istražuje i dobija znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva i timskog rada za zanimanja 21. veka.

 

"Verujemo da ovakav prostor doprinosi pojedinačnom razvoju škole u kojoj se on pokreće. Ono što je pisalo u projektu škole i što smo mi prepoznali je da ovaj kolektiv uveliko radi iznad programa i donosi vrednosti u školu. Želja je da se ovim prostorom omogući mesto za srednjoškolce gde će oni doći, uživati, istraživati i i razvijati svoje ideje, a onda pokušati sa našom organizacijom da ih stavi u kontekst preduzetništva, odnosno potencijala da to postane realni biznis", rekao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Nakon otvaranja sedam Mejkers labova u školama i gradovima širom Srbije u Čačku, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Beogradu, došao je red i Šabac.

Miloše Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog Mejkers laba i naglasio da je to deo budućeg povezivanja škola sa školama ali i škola sa privredom.

Danijela Vučićević, rukovoditeljka programskih aktivnosti Centra za promociju nauke zadovoljna je što je ova inicijativa zaživela jer se veliki broj škola sam inicijativno prijavio te da su ovakvi prostori inovativni, podstiču kreativno razmišljanje, kritičko razmišljanje i pozitivno utiču na školske i vannastavne aktivnosti.

Ovaj prostor, naglasila je, omogućava povezivanje predmeta i multidisciplinarni pristup.

Direktorka Medicinske škole u Šapcu Biljana Đuknić podsetila je da je ova škola već 77 godina lider u obrazovanju medicinskih radnika i istakla da je ponosna što će učenici iz škole u ovom prostoru moći da uče više od onog što predviđaju planovi.

Ona je naglasila da je ideja škole da stručnjaci iz grada ovde dolaze na predavanja gde će iz svoje struke učenicima pružiti više znanja od onog što je obaveza po nastavnom planu i programu.

Tako će, kako je istakla, sa doktorima nauka ove škole učenici moći da razvijaju multidisciplinarna znanja i dobijaju nova saznanja, to će doprineti razvoju preduzetničkih ideja za šta učenici ove škole kao i zaposleni imaju kapacitet.