26. jun 2023 19:02

Žigmanov prisustvovao uručenju ključeva stanova ugroženim porodicama u Vrnjačkoj Banji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov prisustvovao uručenju ključeva stanova ugroženim porodicama u Vrnjačkoj Banji

Foto: TANJUG/MINLJMPDD

VRNJAČKA BANJA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je danas u Vrnjačkoj Banji uručenju ključeva od 20 stanova u zgradi za socijalno stanovanje, izgrađenih u okviru programa ‘’Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’.

Žigmanov je na ceremoniji uručenja ključeva izjavio da je temeljno opredeljenje Vlade Srbije da svim građanima omogući jednake šanse i dostojanstven život, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Uz podršku partnera i Kancelarije UN za projekte (UNOPS), napravljena je ova zgrada za 20 porodica, sa programima koji će doprineti kvalitetnijoj integraciji dela stanovništva opštine, i biti podrška i zaštita kada su u pitanju druge grupe, poručio je Žigmanov.

To, kako je naveo, delom govori o temeljnom opredeljenju Vlade Srbije da ravnopravnost svih građana mora biti ostvarena u potpunosti, da istorijske neravnopravnosti koje smo zatekli moraju biti isključene iz društva i da se svim građanima bez obzira na etnički, socijalni status, bez obzira jesu li bili žrtve nekog oblika nasilja omogućimo jednake šanse i omogući dostojanstven život.

On je pohvalio napore Opštine Vrnjačka Banja na zbrinjavanju socijalno najugroženijeg stanovništva.

Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” osmišljen je da poboljša primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja praćena merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju.

Finansiran je sredstvima EU, a namenjen je ugroženim pripadnicima romske nacionalne manjine, ženama u nepovoljnom položaju, posebno ženama koje su žrtve porodičnog nasilja, mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, osobama sa invaliditetom i drugima koji žive u neadekvatnim uslovima.

Na današnjoj svečanosti, ključeve novih stanova uručili su i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Krsto Janjušević, predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i menadžerka programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.