27. jun 2023 19:25

Održana Evropska geografska olimpijada povodom 11. Kupa Matematičke gimnazije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana Evropska geografska olimpijada povodom 11. Kupa Matematičke gimnazije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Povodom 11. Kupa Matematičke gimnazije, oko 100 đaka, najboljih iz geografije, iz Srbije i susednih zemalja, okupilo se danas na platou ispod Avalskog tornja zbog učešća na Evropskoj geografskoj olimpijadi, koja je deo tog međunarodnog takmičenja.

"Takmičenje se odvija u tri dana gde postoje tri discipline. Jedna je klasičan test znanja, druga je ono što je danas ovde, a to je terenski rad sa terenskim testom u vezi sa terenskim radom i sutradan je multimedijalni test. Nakon toga uslediće poster prezentacija, a i kulturno veče gde će svi imati priliku da predstave kulturu i tradiciju svojih zemalja", izjavio je za Tanjug profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Novković.

Prema rečima Novkovića, predviđen je određen broj medalja za takmičare, dok će najbolji takmičari koji dolaze iz Srbije imati priliku da se za mesec, dva dana, takmiče i na Svetskoj geografskoj olimpijadi koja će biti održana u Indoneziji.

"Posle dve-tri godine pauze zbog korone, kada su imali takmičenje onlajn, pored rezultata sve dece, najveći efekat koji smo postigli je i to da smo prevazišli tu barijeru, da se oni druže i da vršnjaci iz raznih zemalja zajedno razmenjuju mišljenja, znanja, što je najveća dobit svih ovih manifestacija", rekao je direktor Regionalnog centra za talente Nikola Srzentić.

Nakon završenog testa znanja Evropske geografske olimpijade, najboljim geografičarima su se pridružili i najbolji matematičari, tako da je ukupno oko 300 đaka posetilo Avalski toranj.