28. jun 2023 11:47

Gulić: Vidovdan je ugaoni kamen identiteta srpskog naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gulić: Vidovdan je ugaoni kamen identiteta srpskog naroda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Milan Gulić ocenio je danas da za srpski narod možda postoje i važniji praznici i datumi od Vidovdana, ali da je zbog svega što se kroz istoriju dešavalo, a naročito Kosovske bitke, to postao dan koji je neodvojiv od sveukupnog identiteta i kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda.

"Vidovdan, kosovska žrtva i uopšte područje Kosova i Metohije postali su jedan od onih ugaonih kamenova identiteta srpskog naroda i nečega po čemu se srpski narod samoidentifikuje i po čemu je, uostalom, u prethodnom periodu bio poznat i u svetu", rekao je Gulić za Tanjug.

 

Kako kaže, kada imate takve događaje kao što je Kosovska bitka, ali i neke kasnije koji su se dogodili na Vidovdan, onda nije ni čudo što taj praznik dobija primat u sveukupnom identitetu srpskog naroda.

Gulić je istakao da su, u savremenom kontekstu, istorijski događaji neretko i tokom 20. veka ponovo Vidovdan podizali na mesto koje ima veliki značaj za srpski narod.

Govoreći o istorijskim događajima koji su se desili na 28. jun, Gulić je izdvojio ubistvo prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koje je poslužilo kao povod za izbijanje Prvog svetskog rata, potpisivanje Mirovnog ugovora sa Nemačkom nakon Prvog svetskog rata i Rezoluciju Informbiroa, koja je predstavljala udar na tadašnju Jugoslaviju.

"Ti vidovdanski događaji često nas podsećaju na to da Vidovdan ima važno simboličko mesto i da očigledno mnogi drugi znaju koliko je taj dan značajan za Srbe", rekao je Gulić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je Vidovdan neodvojiv od Kosova, da pitanje Kosova i Metohije predstavlja otvoren problem ne samo za Srbiju nego i uopšte u međunarodnim odnosima - onda se Vidovdan, kosovska žrtva i Kosovo i Metohija u savremenom smislu gotovo svake godine podgrevaju i pokazuju koliki značak imaju i koliki je to problem i za današnju Srbiju i za srpski narod u celosti.

Na pitanje po čemu bi mogao da se pamti Vidovdan 2023. godine i da li bi mogao da se nađe u udžbenicima iz istorije, Gulić je izrazio nadu da se na današnji dan neće dogoditi ništa značajno što bi bilo kasnije registrovano u udžbenicima.

"Ovaj Vidovdan, kao i mnogi prethodni i rekao bih i budući se samo uklapaju u ono što prevashodno čini istoriju, a to su istorijski procesi, dakle procesi u kojima sabiramo više događaja koji kasnije vode ka nečemu što je stvarnost vremena u kojem ćemo živeti ili u kojem će naši potomci živeti. Prosto, na kraju tog procesa, na kome vodi i ovaj Vidovdan i prethodni Vidovdani, ali i neki budući - videćemo šta će biti", naveo je Gulić, uz ocenu da porast nasilja na Kosovu i Metohiji nije dobra naznaka i da takav proces može ići u lošem smeru.