28. jun 2023 12:39

Aleksandar Gudžić: Vidovdan je bio inspiracija Srbima za brojne događaje i dela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Gudžić: Vidovdan je bio inspiracija Srbima za brojne događaje i dela

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Aleksandar Gudžić izjavio je za Tanjug da je Vidovdan najznačajniji praznik u istoriji Srba i da je Vidovdan, kroz istoriju, bio i inspiracija Srbima za brojne događaje i dela.

Kaže da se za Vidovdan obično vezuje 1389. godina kada se odigrala Kosovska bitka, koja je značila kraj jednog zlatnog perioda srpske srednjovekovne istorije, nakon čega je Srbija potpala pod Osmansku vlast.

Ističe da su se na Vidovdan kroz istoriju odigrali značajni datumi, pa je tako na Vidovdan 1869. godine proglašen prvi Ustav moderne Srbije, ustav kneževine Srbije, a na Vidovdan 1878. godine počela je rasprava na Berlinskom kongresu, na kom je Srbija dobila nezavisnost i teritorijalno proširenje.

Gudžić dodaje da je na Vidovdan 1914. godine, Gavrilo Princip ispalio hitac na austrijskog prestolonaslednika vojvodu Franca Ferdinanda, koji je bio povod za početak Prvog svetskog rata i velikog stradanja Srba.

Na Vidovdan 1921. godine, napominje on, proglašen je ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a na Vidovdan 1948. godine doneta je Rezolucija Informbiroa kojom su prekinuti odnosi Sovjetskog saveza sa komunističkom Jugoslavijom.

"Na Vidovdan 1989. godine, Slobodan Milošević je na Gazimestanu održao govor i postao "vožd" Srba. Na Vidovdan 2001. godine isti taj Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu. Na Vidovdan 2006. godine Crna Gora je proglasila nezavisnost, tako da je Vidovdan kroz istoriju važan datum za Srbe," naglasio je istoričar.

Smatra da je Vidovdan kroz istoriju inspirisao brojne Srbe za mnoge događaje i dela, pa se tako, dodaje on, pod uticajem Vidovdana, Kosovskog zaveta, Gavrilo Princip odlučio da ispali hitac na Franca Ferdinanda, Nedeljko Čabrinović je kao član mlade Bosne, pod uticajem vidovdanske etike, učestvovao u sarajevskom atentatu.

"On je na suđenju u Sarajevu rekao 'Mene su u Sarajevu optužili da špijuniram austrijsku vlast i ja sam se odlučio da, kao Miloš Obilić i naši kosovski junaci, dokažem da nisam nevera'" navodi on.

Gudžić kaže da su predstavnici Eparhije i Vladika Raško-prizrenski procenili da nije pametno da se ove godine održi parastos na Gazimestanu, zbog, kako su rekli, mogućih incidenata i sukoba sa kosovskom policijom, kao i zbog naelektrisane atmosfere i sukoba na relaciji Srba na severu i kosovske policije koji traju mesecima unazad.