30. jun 2023 13:29

Zavod za javno zdravlje Šabac ugostio delegaciju iz Kirgistana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zavod za javno zdravlje Šabac ugostio delegaciju iz Kirgistana

Foto: Zavod za javno zdravlje Šabac

BEOGRAD - Zavod za javno zdravlje Šabac bio je domaćin delegaciji rukovodilaca zdravstvenih ustanova iz Kirgistana koje su upoznali sa organizacijom sistema zdravstvene zaštite na okružnom i na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Poseta delegacije iz Kirgistana boravila je u okviru studijskog putovanja o menadžmentu zdravstvenog sistema u Srbiji koje je organizovao Euro Health, u saradnji sa Centrom Škola javnog zdravlja i Institutom za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saopštio je Zavod za javno zdravlje Šabac.

Nakon posete Kliničkom centru Srbije i Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović – Batut", ZJZ Šabac organizovao je posetu Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić" i Zavoda, gde su se rukovodioci ustanova iz Kirgistan upoznali sa organizacijom sistema zdravstvene zaštite na okružnom i na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, doktor Branko Vujković je delegaciji iz Kirgistana, pored organizacije zdravstvenog sistema na regionalnom nivou, prezentovao i istorijat razvoja te ustanove, kao i put razvoja jednog zdravstvenog menadžera u zdravstvenom sistemu Srbije.

Profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, upravnica Instituta za socijalnu medicinu Vesna Bjegović Mikanović je na skupu istakla značaj edukacije zdravstvenih menadžera u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Ona je navela i da je Vujković primer formalno obrazovanog menadžera u zdravstvu sa odličnim rezultatima na svim rukovodećim funkcijama koje je vršio u okviru zdravstvenog sistema na lokalnom i regionalnom nivou.

Delegacija iz Kirgistan je posle razgovora obišla organizacione jedinice same ustanove, izražavajući zahvalnost na gostoprimstvu i svemu onome što su mogli da čuju i vide u toku svoje posete Šapcu i Srbiji, navedeno je u saopštenju.