11. jul 2023 14:32

U Vlasotincu održan sedmi dečji etno festival "Glas Anđela"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Vlasotincu održan sedmi dečji etno festival "Glas Anđela"

Foto: Shutterstock.com/Malikova Nina, ilustracija

VLASOTINCE - Dečji muzički etno festival "Glas Anđela" održan je u Vlasotincu pod sloganom "Kulturom protiv nasilja" sa ciljem afirmacije mladih talenata i očuvanja i negovanja tradicije i kulture.

Osim mališana iz ovog grada takmičari su došli iz Leskovca, Bora, Šapca, Beograda, Petrovca na Mlavi i iz Republike Srpske.

Ovu manifestaciju organizovali su udruženje Bezbedno dete i Centar za nestalu i zlostavljanu decu, u saradnji sa Kabinetom za razvoj i unapređenje nerazvijenih opština i Kulturnim centrom Vlasotince.

U kategoriji solo pesme treće mesto osvojila je Božidara Georgijeva, druga je bila Hristina Jović, a prvo mesto osvojila je Anđelija Čerkasov.

U kategoriji duet treće mesto pripalo je Lazaru Miciću i Ljubici Ostojić, drugo mesto Isidori Ranđelović i Hristini Jović, a prvo mesto Anastasiji Bogdanović i Vladani Danojlić, objavljeno je danas na sajtu Centra.

U kategoriji muzičkih grupa treće mesto pripalo je gostima iz Bugarske „Pastrenec junior“, drugo mesto grupi „Biserje“ a prvo mesto grupi „Đurđevak“.

Organizator je za učešće na festivalu svim takmičarima uručio zahvalnice, a pobednicima i pehare u vidu harfe.

Ovogodišnji laureat festivala je Jelena Gligorijev za izvođenje pesme „Sudbo moja“.

Festival je otvorila jedna od prošlogodišnjih pobednica Nina Valčić, koja je u pratnji gostiju iz Bugarske izvela pesmu „Dunje ranke, kruške karamanke“.

„Drago mi je da se družimo sa najmlađima koji na specifičan način neguju i od zaborava čuvaju svoje korene, donose nam radost, ljubav i iskrenost dečjeg srca. Veoma je bitno da svako od nas čuva svoje korene i svoje poreklo“, rekla je predsednica udruženja Bezbedno dete Jelena Đokić.

U ime Kabineta ministra bez portfelja Novice Tončeva, prisutne je pozdravio Saša Đorđević, ističući da mu je posebno drago što kabinet ovog ministra učestvuje na jednoj ovakvoj manifestaciji, da kabinet podržava festival po treći put, te da se nada da će i narednih godina nastaviti u istom smeru.

„Sve ono što nam se danas dešava možemo da promenimo uz ovu decu, uz ovu pesmu, ovu tradiciju, možemo da pokažemo da postajemo bolji ljudi. Nasilje će nestati onda kada mi pokažemo više ljubavi i poštovanja prema svima“, rekao je osnivač festivala Igor Jurić.

Direktor Kulturnog centra je istakao da će ova ustanova i u narednom periodu afirmisati mlade.

Dečji etno festival održava se sedmi put po redu, a drugi put u Vlasotincu.

Organizator festivala uručio je zahvalnice najzaslužnijima među kojima su Igor Jurić, Saša Đorđević, Milena Popović, Bratislav Anđelković - Bata iz Vučje, Kulturni centar Vlasotince i knjižara Čičak iz Leskovca.

Zahvalnicu je dobila i najbrojnija muzička grupa „Đurđevak“ iz Bora.