11. jul 2023 22:35

Gordana Bjelobrk: Srbija ima tendenciju ka porastu živorođenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gordana Bjelobrk: Srbija ima tendenciju ka porastu živorođenih

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef Odseka za demografiju i statistiku u Republičkom zavodu za statistiku Gordana Bjelobrk rekla je danas da je pozitivan znak to što je prošle godine u odnosu na 2021. rođeno 520 beba više i da postoji tendencija ka porastu novorođenih.

"Ako bi se svake godine uvećavao broj živorođenih, ovako ili po većoj stopi, svakako da bi uticalo na potencijal koji će za 15 do 20 godina učestvovati u reprodukciji, jer to su generacije koje su danas rođene i koje će dati puni doprinos kada napune dovoljno godina starosti da mogu da učestvuju i u rađanju i kao radni potencijal ove zemlje", rekla je Bjelobrk za Tanjug.

 

Povodom Svetskog dana stanovništa, Bjelobrk je navela da globalna populacija raste, podsećajući da na svetu ima oko osam milijardi stanovnika čija je prosečna životna starost 31. godinu, kao i da se u Srbiji beleži pad i da je prosečna životna starost našeg stanovnika 44 godine.

"Stanovništvo nije ravnomerno raspoređeno, to je najveći problem, jer onda dolazi do trošenja drugih resursa kao što su hrana i voda, i neophodno je usaglasiti stopu rasta stanovništva u pojedinim oblastima sveta, kao i raspodelu drugih resursa neophodnih za život", rekla je Bjelobrk.

Bjelobrk navodi da stopa rađanja spada među najveće demografske probleme u Srbiji, zatim velika smrtnost koja je vladala tokom pandemije, ali i migracije "koje zaslužuju posebnu pažnju".

"Treba da radimo na pozitivnom ambijentu koji će omogućiti da mladi ljudi ostanu u zemlji kako bi se, barem, usporio njihov odlazak iz zemlje. Neka budu tu, neka rade, neka stvaraju porodicu i postaju roditelji, a mi ćemo lako izmeriti rezultate", kazala je Bjelobrk.

Rekla je, takođe, da demografska slika u Srbiji ne može tako brzo da se promeni i da je potrebna minimum jedna decenija kako bi sa sigurnošću moglo da se kaže da se ide ka demografskom oporavku zemlje.

"Jedanaesti jul je Svetski dan stanovništa, koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, i dan kada svi treba da skrenemo pažnju na populaciju, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou", izjavila je Bjelobrk.