20. decembar 2022 12:36

Direktor Šeste beogradske gimnazije: Profesor Knežević nije supendovan zbog ocena, već psihičkog zlostavljanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Šeste beogradske gimnazije: Profesor Knežević nije supendovan zbog ocena, već psihičkog zlostavljanja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Suspenzija profesora Šeste beogradske gimnazije Jovana Kneževića neme veza sa ocenama i doneta je jer je škola morala da primeni zakonski član koji zabranjuje zlostavljanje, u ovom slučaju psihičko, izjavio je danas direktor ove škole Radisav Milić.

On je gostujući na TV K1 podsetio da je 27 roditelja potpisalo peticiju u kojoj je navelo šta ima da prigovori radu i ponašanju profesora Kneževića.

 

"Ono što je izazvalo moju reakciju jesu reči da su đaci primitivni i glupi. Tu je zakon veoma striktan, direktor u tom slučaju mora hitno da reaguje i profesora udalji sa nastave", pojasnio je on.

Dodao je da je odmah zasedao i tim koji se bavi sprečavanjem nasilja nad učenicima i procenio da se u ovom slučaju radi o oblicima psihičkog nasilja

"Morao sam da reagujem. Profesor nije udaljen zbog loših ocena, nego zato što je prijavljeno psihičko zlostavljanje učenika. Ja sam na roditeljskom sastanku, kome je prisustvovao i profesor Knežević, pokušao da problem komunikacije roditelja, nastavnika i učenika rešimo u međusobnom dijalogu, ali je profesor negirao da je išta od toga rekao, iako postoje audio snimci za koje je on sumnjao da su autentični", ispričao je Milić.

Dodao je da ono što je na snimcima čuo, a između ostalog se čulo i da, kako je rekao, profesor đacima govori da su primitivna goveda, ga je uverilo da nema potrebe da se prekida suspenzija i profesor vrati među đake, jer su njihovi odnosi toliko poremećeni da bi to izazvalo probleme

Profesor Jovan Knežević je istakao da su tvrdnje u peticiji proizvoljne, da misli da je radio savesno i da mu se sudi samo na osnovu 10, 15 sekundi a ne celog snimka.

Takođe i da đaci danas razmišljaju samo o ocenama a da ih je on usmeravao ka tome kako da steknu znanje i postignu što bolje rezultate, te da je svaki čas počinjao pitanjem đacima da li ima nešto što im je nejasno i da je držao pripremne časove za upis na dalje školovanje.

Upitan da li zna za nadimak Joca ubica, pod kojim je među učenicima poznat, rekao je da za nadimak zna, ali ne i zašto ga tako zovu, te da se nadimci obično daju od milja.

Učestvujujući u istoj emisiji Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija je za sutra najavila protest podrške suspendovanom profesoru Kneževiću ispred Šeste beogradske gimnazije.

Ocenila je da je postupak protiv njega pokrenut na osnovu paušalnih tvrdnji i da nije navedeno kada su tačno sporne reči izgovorene.

"Na snimcima ima neprimerenih reči, ali mi smo čuli izmontirane a ne cele snimke", rekla je ona.

Zapitala je i kako se čekalo da uvrede traju toliko dugo i da se peticija podnosi baš sada kada se zaključuju ocene.

Direktora Milića je upitala da li će pokrenuti postupak protiv učenika koji su snimali profesora, na šta je on odgovorio da će se utvrditi kako je došlo do snimanja za vreme časa i ocenio da je protest ispred prozora za vreme trajanja nastave, najavljen za sutra, neprimeren.