20. jul 2023 18:06

U toku usavršavanje vojnika za dužnosti podoficira u Vojsci Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

U toku usavršavanje vojnika za dužnosti podoficira u Vojsci Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - U Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Narednik Milunka Savić“ u Pančevu u toku je realizacija 36. po redu Liderskog kursa, koji pohađaju odabrani profesionalni vojnici iz svih jedinica Vojske Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

To je prvi nivo usavršavanja vojnika za dužnosti podoficira u Vojsci Srbije, u trajanju od šest nedelja, a realizuje se s ciljem osposobljavanja za pravilno i efikasno komandovanje grupom, poslugom, posadom ili timom i izvršavanje zadataka iz nadležnosti zamenika komandira odeljenja.

Programom Liderskog kursa su obuhvaćeni teorijski i praktični sadržaji iz više oblasti, kao što su liderstvo, poznavanje vojnih propisa, vojna topografija i strojeva, taktička, vatrena i fizička obuka, koje polaznici moraju da savladaju kako bi stekli znanja i veštine neophodne za obavljanje početnih podoficirskih dužnosti.

Profesionalni vojnici koji završe ovaj nivo usavršavanja stiču uslove za upućivanje na Osnovni kurs za podoficire, po čijem će uspešnom završetku biti unapređeni u čin vodnika i stupiti u stroj starešina Vojske Srbije.