26. jul 2023 14:55

Miloš Milenković: Srpski vatrogasci-spasioci stigli u bazu u Solunu, biće raspoređeni gde treba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Milenković: Srpski vatrogasci-spasioci stigli u bazu u Solunu, biće raspoređeni gde treba

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srpski vatrogasci-spasioci koji su otišli u Grčku kako bi pomogli u gašenju šumskih požara koji su pogodili tu zemlju trenutno se nalaze u bazi operacije u okviru jednog aerodromskog kompleksa u Solunu, a odatle će u dogovoru sa predstavnicima grčkog Ministarstva za civilnu zaštitu biti raspoređivni tamo gde bude bilo potrebe rekao je danas pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković.

"Nakon dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke srpski vatrogasci i spasioci su upućeni u Grčku u cilju pružanja pomoći lokalnim snagama u gašenju požara. U toku jučerašnjeg dana 36 vatrogasaca-spasilaca sa 14 vozila je krenulo put Grčke i dva predstavnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom", rekao je Milenković za Tanjug.

Naglasio je da su vatrogasci tokom jutra obavili razgovor i prvi sastanak sa lokalnim vlastima i da će na tom području u okolini aerodroma biti angažovani gde bude potrebe.

"Moramo napomenuti da je za to područje jutros nadležna hidrometerološka služba izdala crveni meteo alarm", istakao je Milenković.

Kada su u pitanju šumski i požari na otvorenom u Srbiji, Milenković je istakao da ih je u periodu od 1. jula do danas bilo više od 1.000 i da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica uspešnim intervancijama ugasili.

"Statistički posmatrano malo se razlikuje u odnosu na isti period prošle godine. Niz faktora je uticao na to. Kako obilne kišne padavine, ali i niz preventivnih aktivnosti koje ministarstvo unutrašnjih poslova i sektor za vanredne situacije intenzivno sprovodi, odnosno apeluje na građane", naveo je Milenković.

Apelovao je na građane da ne pale vatru na otvorenom, ne spaljuju ostatke biljnih uslova, ne lože vatru u šumskim kompleksima i 200 metara od ruba šume, ali da ne rade ni ostale radnje koje su Zakonom o zaštiti od požara definisane kao kažnjive.

Milenković je naveo da su pripadnici pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica MUP-a i Sektora za vanredne situacije dobro opremljeni i obučeni kako bi adekvatno reagovali u borbi protiv šumskih i požara na otvorenom.

"Ako krenemo od vozila to su vatrogasna vozila, autocisterne, takođe terenska vozila, opremljena posebnom opremom i pumpom koja se koristi u cilju upotrebe vode kao sredstva za gašenje požara. Ne smemo zaboraviti i neku drugu opremu lakog karaktera, koja se takođe koristi", istakao je Milenković.

Milenković je dodao da u slučaju da Srbiju pogode požari poput onih u Grčkoj, Srbija bi mogla da računa na pomoć iz inostranstva, ali da za to postoji procedura i da pre upućivanja zahteva za pomoć MUP i Sektor za vanredne situacije procenjuje da li je ona potrebna.

"Moram naglasiti da se prvo polazi od principa postupnosti o upotrebi snaga. Prvi odgovor bi svakako dali pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica sektora i MUP-a. Tek ukoliko bismo zaključili i ukoliko bi strateška procena na nivou rukovodstva Sektora i MUP-a bila takva da nam je potrebna dodatna snaga onda bi se uputili zahtevi za međunarodnom pomoći", naveo je Milenković.

Dodaje da kada su u pitanju požari na otvorenom prostoru međunarodna pomoć do sada nije bila potrebna.

"Pomoć nam je bila pružena tokom majskih poplava 2014. godine. Da naglasim da je Srbija deo mehanizma civilne zaštite EU. To je jedan od kanala putem koga možemo dobiti međunarodnu spasilačku pomoć, a takođe smo potpisnice niza bilateralnih sporazuma potpisanih sa državama u regionu, ali i drugih država", objasnio je Milenković.