11. avgust 2023 13:56

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sarađuje sa produkcijskom kućom koja snima film "Nedelja" o Džeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sarađuje sa produkcijskom kućom koja snima film "Nedelja" o Džeju

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJISKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je potpisalo sporazum o saradnji sa produkcijskom kućom Pelicula Production d.o.o., igranog filma "Nedelja" o muzičaru Džeju Ramadanovskom.

Potpisivanju je pored ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova prisustvovala pomoćnica ministra za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju Nina Mitić, dok je u ime preduzeća Plicula Production d.o.o. potpisivanju prisustvovao Vladan Anđelković, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je navedeno, u sporazumu Ministarstvo izražava podršku izradi filma "Nedelja" posvećenom životu romskog pevača Džeja Ramadanovskog, koji na realističan način prikazuje i život Roma i Romkinja u Srbiji.

U radnom delu sastanka Anđelković je izneo ciljeve koje produkcija ima u pogledu snimanja ovog filma, ističući potencijal koji on ima ne samo na komercijalnom tržištu na prostoru Srbije već i šire, u okviru rada na suzbijanju stereotipa i predrasuda o Romima i Romkinjama.

"Rom na našem jeziku znači čovek. Svaki čovek ima svoje vrline i mane, a negde gde mi prepoznajemo našu navezanost u ovom projektu je da se mali Džej, koji glumi u ovom filmu, realno suočava sa diskriminacijom u svakodnevnom životu, protiv čega se kao društvo moramo stalno boriti", rekla je Mitić.

Ona kaže da je "na nama da pomognemo da mladi, ljudi mlađe generacije kroz taj lik spoznaju da svoje talente treba da u životu ostvare".

"Oni moraju da imaju svest kako da upravljaju svojim mogućnostima a društvo je tu da pomogne da se iste i ostvare. To je velika borba koja nas iščekuje. Zadatak svih nas je da mu pomognemo da ostvari svoje ciljeve ali i da je na prvom mestu školovanje najvažnije", istakla je Mitićeva.

Žigmanov je naglasio da se u borbi protiv diskriminacije i u afirmaciji inkluzivnih politika ostvaruju bolji rezultati ukoliko više subjekata zajednički radi na ostvarenju ciljeva.

"Zajedničkim delovanjem i umetnosti i politike i društvenih struktura vezanih za zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, kroz kulturne obrasce i prakse, mislim da možemo i kao društvo i kao država efikasnije postizati rezultate kada je u pitanju ne samo smanjivanje diskriminacije nego i integracija u inkluziji Roma i Romkinja. Tome može poslužiti i filmska prezentacija života o Džeju", ocenio je ministar.

Namera Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kako se navodi u saopštenju, je da i ovim i sličnim aktivnostima doprinese unapređenju socijalnog uključivanja ali i razbijanja stereotipa i predrasuda te borbe protiv diskriminacije Roma i Romkinja u Srbiji.