17. avgust 2023 16:49

Ovogodišnja smotra studenata agronomije u Čačku okupila je učesnike iz sedam država

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ovogodišnja smotra studenata agronomije u Čačku okupila je učesnike iz sedam država

Foto: Shutterstock.com/Fotokostic, ilustracija

ČAČAK - Tradicionalna smotra naučnih radova studenata agronomije održava se svake druge godine u Čačku, a ove godine okupila je više od 30 prijavljenih učesnika sa 14 univerziteta iz sedam država.

Prema rečima domaćina, profesora Agronomskog fakulteta u Čačku Ivana Glišića ove godine prijavili su se studenati i njihovi profesori iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije, a učešće su uzeli i studenti iz Kine, Pakistana i Estonije, koji će svoje radove predstaviti putem video uključenja.

Studentkinja Jovana Đorđević kaže da se takmiči prvi put.

"Moj rad je mikrobiološki kvalitet i antioksidativni potencijal hladno ceđenih ulja oraha i tikve. Sigurna sam da ću istraživačkim radom nastaviti da se bavim", rekla je ona.

Profesor Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta univerziteta u Banjaluci koji je pre 25 godina kao učesnik bio i pobednik, a sada je mentor studentima kaže da su takvi događaji veoma retki i da su idealna prilika za mlade istraživače da se predstave i uspostave kontakte kako bi nastavili da se bave istraživanjem.

"Za ovaj skup pripremili smo dva rada, iz oblasti voćarstva i vinogradarstva, a razmena iskustva je najvažnija, pre svega u oblasti rada na šljivi, koja je vrlo važna voćka i novine u načinu proizvodnje doprineće boljem kvalitetu ove voćke. Još uvek dominiraju šljive koje se koriste za preradu, a poslednjih godina, pored čačanskih sorti, zanimljive su i nemačke selekcije koje pokazuju pozitivne rezultate tako da se pomera težište iz tradicionalne prerade ka proizvodnji šljive za konzum", kaže Cvetković.

Profesor sa Agronomskog fakulteta iz Temišvara Kosmin Salšan smatra da je poslednjih 30 godina zaboravljeno da se hrana proizvodi za potrebe ljudi, već da je postala biznis u kome je novac na prvom mestu.

"Cirkularna ekonomija nova je i u Evropi i tek poslednjih 10 godina pričamo koliko možemo da koristimo taj klasičan način hrane. Laboratorija za senzorsku ocenu kvaliteta koju ima Agronomski fakultet u Čačku biće najobjektivnija jer nema šta da dobije i izgubi", rekao je Salšan.