25. avgust 2023 13:54

Održana svečanost povodom promocije rezervnih oficira generacije "Mart 2023"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana svečanost povodom promocije rezervnih oficira generacije "Mart 2023"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ

BEOGRAD - Svečanost povodom završetka vojnostručnog osposobljavanja slušalaca Kursa za rezervne oficire generacije "Mart 2023" i promovisanja u čin rezervnog potporučnika održana je danas na Vojnoj akademiji.

Na početku svečanosti pročitan je Ukaz predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića kojim su slušaoci Kursa za rezervne oficire promovisani u čin rezervnog potporučnika.

Tom prilikom, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović je najuspešnijim polaznicima ove generacije darovao ručne satove.

Starović je rekao da je današnja promocija potvrda uspešnog rada Univerziteta odbrane, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, ali i ličnih uspeha, odlučnosti i vrlina.

"Osposobljavanje mladih, obrazovanih ljudi za rezervne oficire više od jednog i po veka zauzima važno mesto u našoj vojsci. Uvek su za taj zadatak bile zadužene posebne jedinice i vojne škole, koje su s pravom bile svrstavane među naše najbolje vojne jedinice i ustanove", istakao je Starović.

Prema njegovim rečima, generacija slušalaca za rezervne oficire "Mart 2023" visoku prosečnu ocenu zaslužila je tokom višemesečnog rada i dinamične obuke.

"To je generacija koja je uspešno realizovala brojne zadatke i time na pravi način reprezentovala sebe, svog komandanta, a onda i Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbiju u celini", rekao je Starović.

Državni sekretar čestitao je svima prve oficirske činove i poželeo im da stečeni čin nose dostojanstveno, uzdignute glave i svetlog obraza, kako i priliči nastavljačima i čuvarima vojničkih tradicija Srbije.

"Nekadašnji profesor Vojne akademije pukovnik Rade Rajić imao je pravo kada je tvrdio da je 'oficir nacionalni i državni službenik sa otadžbinskim idealom kao svetinjom'. Imajte na umu ovu pouku i bilo da se opredelite za aktivnu službu u Vojsci Srbije ili budete u njenoj rezervi, visoko uzdignite našu otadžbinu Srbiju, kao svetinju koja obasjava naše živote, kojoj vredi posvetiti svoj život i rad i za čiju se dobrobit svi zajedno, po svojoj savesti, borimo", istakao je Starović.

Na današnjoj svečanosti promovisani su rezervni potporučnici roda pešadija, službe telekomunikacije i sanitetske službe. Najuspešniji rezervni potporučnici u ovom ciklusu usavršavanja su - prvi u rodu Đorđe Nikolić iz 142. klase sa srednjom ocenom 9,22, prva u službi Jovana Janković iz 107. klase sa prosečnom ocenom 9,00 i prvi u Sanitetskoj službi iz 20. klase Dimitrije Milovanov sa srednjom ocenom 9,50.

"Spremno preuzimamo odgovornost da u najteža vremena časno i pošteno, ne štedeći sebe, služimo našoj otadžbini i narodu. Dali smo zakletvu da ćemo čuvati i braniti ono što su nam preci ostavili u amanet, istakavši slobodu kao najveću svetinju. Tajna slobode, prema rečima slavnog Perikla, počiva u hrabrosti, a nas ima ko da nauči šta hrabrost znači", izjavio je rezervni potporučnik Nikolić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pripadnici Ministartsva odbrane i Vojske Srbije, porodice, rodbina i prijatelji promovisanih rezervnih potporučnika.