1. septembar 2023 11:12

Planić: Planinarski savez Srbije nije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Planić: Planinarski savez Srbije nije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

Foto: logo

BEOGRAD - Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić izjavio je danas da ta organizacija nije protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru kao i da nije među udruženjima koja protestuju protiv te odluke.

On je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da PSS jeste izrazio zabrinutost za prirodu, ali da nijednog trenutka nije usvojio "to što se sada stavlja u izjave savezu".

"Informacija da se mi protivimo izgradnji nije tačna. Meni je neprijatno kada neko PSS koristi za ovakve stvari. Mi smo na inicijativu lokalnog planinarskog kluba razmatrali izgradnju vidikovca na Kablaru na šta je naša Komisija za zaštitu planina reagovala i tada smo izdali jedno saopštenje koje je UO usvojio", naveo je Planić.

On je dodao da, kada se radi o protestima, njega niko nije pitao niti zvao, kao i da nije upućen u to šta se dešava u Čačku.

"Pritom niko nije tražio saglasnost PSS da se takve izjave daju. Da mi nisu prosledili neku objavu sa interneta ne bih ni znao šta se tamo dešava. Savez ima 193 kluba, na njima je da svako zauzima sopstvene stavove, mi iz saveza ne stojimo iza ovoga", rekao je on i dodao da će doći u Čačak, kako bi se novonastala situacija rešila.

Kako je istakao Planinarsko društvo Kablar iz Čačka, ima pravo da zauzima sopstvene stavove, ali da to ne znači da PSS ima isti stav.

Planić kaže da je posetio svaku turističku atrakciju u svetskim zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima koje je posetio, i da je kao i većina ozbiljnih planinara, bio u objektima, "čiju izgradnju opstruišu čačanski aktivisti".

"Nemoguće je oživeti Ovčar Banju bez razvijanja određenih turističkih detalja i atrakcija koje će privući turiste. Uveren sam da se pažljivim promišljanjem može osmisliti vidikovac na vrhu Kablara koji će izaći u susret potrebama razvoja turističkih kapaciteta. Nešto mora da se gradi i da bude u funkciji turizma, jer su klisura i Ovčar Banja i turistički potencijal. Nemam ja otpor prema tome da se tamo nešto gradi, ali to treba raditi s merom da ne narušava prirodu", zaključio je on.