15. septembar 2023 16:40

Tomislav Žigmanov posetio spomen-obeležja Roma stradalih u ratovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tomislav Žigmanov posetio spomen-obeležja Roma stradalih u ratovima

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio je danas spomen-obeležja Roma stradalih u dva balkanska i dva svetska rata i mesto kulta zaštitnice romske dece tetkice Bibije.

Žigmanov, koji je u posetu došao povodom nedavno donete Odluke o utvrđivanju mesta kulta tetkice Bibije i spomen-obeležja stradalih Roma kao kulturno istorijske celine, zahvalio je Udruženju beogradskih Cigana Svećara tetkice Bibije na pozivu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Istakao je da mu je izuzetna čast što je Ministarstvo na čijem je čelu doprinelo donošenju Odluke kojom je sprečeno rušenje objekata na parceli na kojem se nalaze ova kulturna dobra.

Naglasio je da je upoznat sa svim problemima sa kojima su se Romi i Romkinje susretali svih ovih decenija kako bi sačuvali zemljište na kojem se nalazi Svetilište romskog naroda i jedna ovako značajna istorijska celina.

Ministarstvo je, kako je istakao Žigmanov, na ovaj način prepoznalo važnost očuvanja romske istorije, kulture i tradicije.

Žigmanov je istakao da ova prostorna kulturno-istorijska celina ima značajnu ulogu u religijskom i društvenom životu, tradicionalnoj i savremenoj kulturi Roma Beograda.

"Imajući u vidu da svedoči o suživotu različitih etničkih grupa na prostoru Srbije i zajedničkoj prošlosti, ona prestavlja značajan spomenik romske kulture i istorije, ali i svedočanstvo o kulturi i istoriji Beograda i Srbije", rekao je Žigmanov.

On je poručio je da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ubuduće podržavati očuvanje istorije i kulture Roma na prostorima Srbije.