25. decembar 2022 12:10

Beogradski nadbiskup služio božićnu misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beogradski nadbiskup služio božićnu misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet služio je danas božićnu svetu misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu i poručio vernicima da pronađu mir, radost i ljubav.

Nemet je podsetio da prvi put služi božićnu misu kao nadbiskup beogradski i istakao da je misa zahvalnica Bogu zbog svih darova kojima je obasipao ljude tokom prethodne godine.

 

"Želim da u malom Isusu, koji je došao ka nama kao znak božije ljubavi, nađete mir, radost i ljubav koju ćete deliti po vašim porodicama i zajednicama. Neka vas Isus blagoslovi ovih blagdanskih dana, a i nakon njih", poručio je Nemet čestitajući Božić vernicima koji ga proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.

Kazao je da je Božić najveći praznik stvorenoga čoveka, jer nas je Bog stvorio za sebe želeći da budemo u zajednici sa njim.

"Nažalost, ta ljudska slabost koja je u svakom od nas, koja teži za tim da budemo veći, priznatiji, bogatiji, moćniji, sve je to dovelo do toga da je tu početnu slika, koju je Bog poklonio čoveku, čovek uspeo da pokvari", naveo je Nemet.

Nadbiskup je rekao da dolazak Isusa Hrista pokazuje pravi cilj božijeg plana kada je stvorio čoveka i da se Isus sa svakim čovekom izjednačio bez razlike i sa muškarcem i ženom.

U svojoj Božićnoj poslanici, Nemet je naveo da živimo u svetu punom medijskih laži i da je bitka za pravdu i istinu jedna od najvećih bitaka koju moramo da vodimo.

"Jedna od najvećih bitaka koju moramo da vodimo je bitka za pravdu, da pravda pobedi, da kažemo "ne" lažima u životu, da kažemo "ne" onim stvarima koje nas zapljuskuju svakog dana preko društvenih mreža. Kažimo "ne" ogromnoj reci informacija, a kažimo "da" stvarima koje nas jačaju, koje nas stvaraju više ljudskim i pozivaju na mir, saradnju i ljubav", poručio je Nemet.

Najradosniji hrišćanski praznik Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja to ove godine čini prvi put.