21. septembar 2023 15:48

Nataša Stanisavljević razgovarala sa gradonačelnikom Loznice o stambenom zbrinjavanju izbeglih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević razgovarala sa gradonačelnikom Loznice o stambenom zbrinjavanju izbeglih

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

LOZNICA - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević danas je sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem razgovarala o uključivanju u projekte za stambeno zbrinjavanje preostalih izbegličkih porodica na teritoriji Loznice.

Loznica je, kako se navodi u saopštenju, u 2023. godini zaključila dva Ugovora o saradnji za poboljšanje uslova stanovanja, dodelom građevinskog materijala za četiri izbegličke porodice i kupovinom seoske kuće sa okućnicom za jednu interno raseljenu porodicu.

Komesarijat je dodalio sredstva u iznosu od 4,6 miliona dinara. Takođe, Grad Loznica je zaključio Ugovor o saradnji na realizaciji pomoći za kupovinu ogrevnog drveta sa prevozom za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih u vrednosti od nešto više od milion dinara.

"Do sada je preko 20.000 izbeglih ljudi prošlo kroz Loznicu. Loznica je prvi grad koji je primio najveći broj izbeglica devedesetih godina. Obezbeđena su stambena rešenja za 648 porodica, i to u vidu stambenih jedinica, seoskih domaćinstava, građevinskog materijala, montažnih kuća i ekonomskog osnaživanja", navodi se u saopštenju.

Današnjim radnim sastankom sa gradonačelnikom planirano je da se politika zbrinjavanja preostalih izbegličkih porodica i u budućnosti nastavi.

"Rešavanje stambenog pitanja za najugroženije izbegličke porodice je naš cilj jer time ulažemo u našu budućnost i u budućnost naših građana“, rekla je Stanisavljević.

Gradonačenik Petrović je podsećajući na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o trajnom stambenom zbrinjavanju izbeglih u narednih pet godina, rekao da mu je drago što je Stanisaljević sa saradnicima posetila Loznicu

"Izbeglice koje žive na teritoriji našeg grada mogu da računaju da će Loznica zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, uz podršku naše države i vlade, rešiti njihov problem, kao što smo i do sada kroz više vidova pomoći uspeli da zbrinemo veliki broj porodica“, rekao je Petrović.