22. septembar 2023 16:47

Žigmanov: Srbiju vidimo kao državu ravnopravnih građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Srbiju vidimo kao državu ravnopravnih građana

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJISKA PRAVA

SKOPLJE - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas na Četvrtom ministarskom sastanku Integracija Roma koji se održava u Skoplju, da Srbiju vidi kao državu ravnopravnih građana, u kojoj je socijalna pravda ostvarena i čiji su građani zadovoljni.

Obraćajući se se okupljenima, Žigmanov je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo što prisustvuje Četvrtom ministarskom sastanku Integracija Roma – Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma i Romkinja u okviru procesa proširenja Evropske Unije, deklaracije koja je, kako je naveo, potvrdila naša ranija opredeljenja, ali i bila novi podsticaj da politike socijalne inkluzije Roma i Romkinja dalje razvijamo i još posvećenije realizujemo, ističe se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i drušveni dijalog.

Žigmanov je istakao da Vlada Republike Srbije vodi odgovornu politiku svim sektorima društva i, kako je naveo, prepoznaje teškoće i probleme sa kojima se susreću građani romske populacije.

"Srbija je svesna i odgovornosti i ključne uloge države u kreiranju i vođenju javnih politika u području socijalne inkluzije Roma i Romkinja. Ovih politika nema bez partnerstva s onima kojih se to neposredno tiče – institucija i organizacija same romske zajednice", istakao je ministar.

On je predstavio rezultate koje je Srbija postigla kada je reč o ciljevima Poznanjske deklaracije u protekloj godini.

Na sastanku je u završnom dokumentu usaglašeno da je potrebno nastaviti sa merama podrške u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, digitalne inkluzije, rešavanja pitanja dokumenata i borbe protiv anticiganizma.

Skup, na kojem se video porukom obratio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, otvorila je ministarka za rad i socijalnu politiku uSeverne Makedonije Jovanka Trenčevska.

Ministarski sastanak u Skoplju organizovala je Vlada Severne Makedonije, tamošnje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, navodi se u saopštenju.