30. septembar 2023 14:17

Festival sira okupio u Pirotu ljubitelje kačkavalja, ali i belmuža i đubeka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival sira okupio u Pirotu ljubitelje kačkavalja, ali i belmuža i đubeka

Foto: Tanjug/video

PIROT - Šesti Festival sira i kačkavalja danas je održan u Pirotu u dvorištu Istorijskog arhiva gde je svoje proizvode od mleka izložilo više od 20 proizvođača iz cele Srbije, ali i Severne Makedonije i drugih zemalja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da Pirot želi da se promoviše kao važna gastronomska tačka na turističkoj mapi Srbije.

 

"Gastronomije nema bez dobrih proizvoda, a mi ih imamo. Imamo pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu i pirotski ćilim, koji doduše nije gastronomski brend, ali ako svemu tome prirodamo i Staru planinu i druge lepote koje imamo, mislim da imamo dosta razloga se ponosimo i da privlačimo sve više turista", rekao je gradonačelnik Pirota.

Vasić je napomenuo da je pre desetak godina Pirot imao 4.000 registrovanih noćenja godišnje, a ovu godinu završava sa preko 60.000 registrovanih noćenja.

 

Festivalu sira i kačkavalja prisustvovali su i izlagači iz Svrljiga a Ninoslav Rađelović pravio je belmuž, specijalitet poznat i čuven po svojim afrodizijačkim svojstvima.

"Belmuž je specijalitet od punomasnog mladog sira sa dodatkom brašna. Pravi se tako što se sir stavi na laganu vatru da se topi, kad zavrije doda se 10 do 15 posto brašna i meša se dok se cela smesa ne sjedini i sir pusti mlečnu mast", kaže Ranđelović za Tanjug.

 

Tome Kičukov, proizvođač sira iz Severne Makedonije, iz Đevđelije, kazao je Tanjugu da pirotski sir na prostorima bivše Jugoslavije nema konkurenciju.

"Drago mi je što sam ovde u Pirotu. Mi smo firma koja radi od 1989. godine, osnovna delatnost nam je proizvodnja ajvara i sličnih proizvoda, ali pre nekoliko godina smo kupili 1.500 ovaca i počeli da pravimo svoj sir. Mi znamo da na prostorima bivše Jugoslavije najpoznatiji i najbolji sir je pirotski beli sir i zato smo došli ovde da degustiramo da vidimo da li smo na pravom putu", kaže Kičukov.

 

Među izlagačima na ovogodišnjem, šestom po redu Festivalu sira i kačkavalja, bio je i Manastir Sukovo, čuven po svojim vrhunskim prerađevinama od mleka koje se prave u manastirskoj mlekari.

Monah Nenad kaže za Tanjug da je asortiman proizvoda ogroman.

"Krenuli smo prvo sa manjim asortimanom, obični sirevi i kačkavalji, ali je vremenom bila potražnja za sirevima i kačkavaljima sa različitim začinima, imamo dimljene, topljene kačkavalje, sireva sa začinima, borovnicom, malinom", nabraja Nenad.

 

Posetilac Festivala Siniša Jelenkov kaže da je prošao ceo svet, ali da od pirotskog kačkavalja nije probao ništa lepše.

"Volim sve, sve što je ovde sve je dobro, probao sam dosta toga, ali moram da izdvojim pirotski kačkavalj, odličan je", kaže Jelenkov.