1. oktobar 2023 18:16

Ministarka Kisić otvorila "Dečiju nedelju"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Kisić otvorila "Dečiju nedelju"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvorila je danas u Narodnom muzeju manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja i tom prilikom deci čestitala njihov praznik, podsećajući na lepotu detinjstva.

"Detinjstvo jeste najlepše, najbezbrižnije, najradosnije doba. Detinjstvo je povezano sa najviše osmeha, najviše želja, ushićenja, energije. Možda je šteta što dolazi na samom početku našeg života pa nismo ni svesni u kakvom raskošnom periodu života živimo", rekla je Kisić.

Dodala je da, pored toga što se sledeće sedmice obeležava dečja nedelja, svaki dan treba da se brinemo o deci i da ih čuvamo.

Kisić je pozvala sve prisutne da se sete svog detinjstva i da se sete kakvi su bili kao deca.

"Hajde da se potrudimo svi, da se vratimo na ono doba kada smo na život gledali srcem, kada smo želeli da se družimo, da se radujemo, da pomažemo jedni drugima", rekla je Kisić.

Manifestacija Dečja nedelja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a tradicionalno je osmišljavaju i realizuju Prijatelji dece Srbije (PDS).

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije (NS RS) i članica Odbora za prava deteta NS RS Sandra Božić izjavila je na otvaranju da Dečija nedelja predstavlja najznačajniji nacionalni događaj posvećen deci.

"Ona postoji od davne 1934. godine i tokom svoje duge istorije težila je neprestanom prilagođavanju aktuelnim problemima dece i mladih. Njena važnost potvrđena je i formalno 1987. godine kada je postala deo Zakona o društvenoj brizi o deci, na predlog Prijatelja dece Srbije. A onda još jednom 2018. godine, otkad se ova manifestacija nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom", rekla je Božić.

Najavila je da će Dečija nedelja biti posvećena razvoju empatije, vršnjačke i međugeneracijske soldarnosti, kroz prezentaciju dečijeg stvaralaštva, kreativnih radionica, izložba kao i kroz javne debate i diskusije.

Božić je podsetila da je država uradila mnogo na polju bezbednosti dece, ističući rad na nacionalnoj platformi za prevenciju nasilja "Čuvam te".

"Koliko god da uradimo, uvek moramo još, jer sigurnost dece jeste najveći prioritet svake države, društva i pojedinca", rekla je Božić i zaključila svoj govor rečima Ive Andrića "U deci se obnavlja i čisti reka čovečanstva".

Zaštitnik građana Zoran Pašalić podsetio je da je ta institucija još 2010. godine donela odluku da formira "Parlament mladih" kao prvu instituciju u Srbiji koja je dala deci pravo da direktno učestvuje u njenom radu.

Dodao je da se danas obeležava i Međunarodni dan starih i podvukao je da su stari i deca dve grupe kojima je potrebna najveća zaštita.

"Veličina svih država, pa i naše, je da pruži adekvatnu zaštitu i da sa pažnjom čuje njihove potrebe i da tim potrebama u skladu sa svojim mogućnostima odgovori", rekao je Pašalić.

Podvukao je da je edukacija dece o njihovim obavezama takođe način da se ona zaštite i smatra da obaveze moraju biti u skladu sa dečijim potrebama i razvojem, kako bi deca ispunjavajući svoje obaveze štitila svoja prava.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Josi Ečeveri Burkhart izjavila je na otvaranju manifestacije da je vršnjačka solidarnost kamen temeljac za saosećajnost u društvu i da deca bez obzira na poreklo imaju jedinstvenu sposobnost da razumeju i saosećaju sa borbama drugih ljudi.

"Upravo zato deca imaju sposobnost da pred sobom ruše barijere i podstiču jedinstvo na način na koji mi odrasli ponekad ne možemo. Negujući vršnjačku solidarnost, osnažujući decu i adolescente da podržavaju jedni druge, da slave svoju različitost i da zajednički rade na svojoj budućnosti", rekla je Ečeveri Burkhart.

Istakla je da u zemlji koja se suočava sa demografskim izazovima kao što je Srbija treba podstaći međugeneracijsku solidarnost i da se mora prepoznati neprocenjiv doprinos starijih generacija.

"Negovanjem međugeneracijksih veza stvara se most između mudrosti prošlosti i potencijala budućnsoti", smatra je Ečeveri Burkhart.

Direktorka Prijatelja dece Srbije Iva Eraković podsetila je u svom obraćanju na značaj empatije, solidarnosti, brige za druge i prihvatanju različitosti za proces stvaranja društva blagonaklonog prema deci.

"U tom procesu mi odrasli smo ogledalo u kome deca vide sebe", naglasila je Eraković.

U okviru manifestacije učenica sedmog razreda Tamara Nalbandian recitovala je pesmu koju je sama napisala.

Govorima su se obratili i aktivisti PDS, srednjoškolci Mina Ivković iz Gornjeg Milanovca i Andrija Stanković iz Vlasotinca.

Prijatelji dece Srbije su u okviru manfestacije dodelili nagradu "Maslačak" aktivisti Đorđu Tomiću, u čije ime je nagradu primila njegova majka Sandra Tomić, kojoj je nagradu uručila ministarka Kisić.

Vokalna grupa Dečijeg kulturnog centra „Nađi svoju zvezdu“ izvela je pesmu "Deca su ukras sveta", kao i pesmu "Za milion godina" kojom je završeno otvaranje Dečije nedelje.

Ovogodišnja Dečja nedelja obeležava se od 1. do 8. oktobra, pod sloganom "Veliko srce-deca Srbije".