2. oktobar 2023 12:22

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Neophodan je stalan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije, nenasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Neophodan je stalan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije, nenasilja

Foto: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas, povodom 2. oktobra, Međunarodnog dana nenasilja, da je neophodan stalan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja, u čijem temelju se nalazi borba protiv siromaštva kao preduslova za poboljšanje položaja grupa u povećanom riziku od diskriminacije i poboljšanje položaja žena.

"Poseban izazov u današnjem društvu predstavlja borba protiv govora mržnje, koji se javlja u govoru svakog pojedinca, uživo i u pisanom obliku, u tradicionalnim i elektronskim medijima, uključujući i društvene mreže, a podrazumeva upotrebu reči koje diskriminišu i etiketiraju određene ranjive grupe u društvu, kojima se ne doprinosi debati u demokratskom društvu, već se, naprotiv, ograničava sloboda izražavanja i podstiče mržnja, agresivnost i neprijateljstvo i stvara nebezbedno okruženje za pripadnike osetljivih grupa", navelo je Minisrastvo.

Kako je istaknuto, potreba za uspostavljanjem pravde, mira i napretka je stalno prisutna i ne prestaje da bude aktuelna ni u današnjem svetu i društvu.

Međunarodni dan nenasilja obeležava se u svetu 2. oktobra, u čast rođenja Mahatme Gandija, borca protiv represije, nepravde i mržnje, tvorca filozofije nenasilnog otpora, u čijem je korenu ideja da je u cilju postizanja mirnog društva, svaki pokušaj upotrebe nasilja neracionalan.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dalo je svoj doprinos kroz odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Tim zakonom se zabranjuje izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti, ispisivanjem i prikazivanjem poruka ili simbola i na drugi način.

Osim toga, Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije sadrži meru koja se odnosi na unapređenje mehanizma za suzbijanje i sprečavanje govora mržnje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća i da je izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojima je unapređen normativni okvir za sprovođenje politika jednakih mogućnosti, kao i Predlog strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, Predlog strategije za rodnu ravnopravnost, i Predlog strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji - sva tri strateška dokumenta sa pratećim akcionim planovima za njihovo sprovođenje.

Osnivanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, unutar njegovog delokruga, pored ostalog, uveden je mehanizam društvenog dijaloga, kao alata demokratije koji omogućava da se uključivanjem različitih aktera društvene zajednice, a polazeći od načela poštovanja i uvažavanja drugačijeg mišljenja, zajednički sagledaju i razumeju drugačija iskustva i znanja, postave i predlože, bez isključivosti, rešavanja pitanja od interesa za sve građane Republike Srbije.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ove godine obeležava 75 godina od usvajanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, navelo je Ministarstvo.