3. oktobar 2023 17:48

Zaštitnik građana Zoran Pašalić: Nepoštovanje prava dece ne pogađa samo decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaštitnik građana Zoran Pašalić: Nepoštovanje prava dece ne pogađa samo decu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je danas povodom manifestacije "Dečja nedelja" koja se održava od 1. do 8. oktobra, da kao pojedinci i društvo, imamo obavezu da deci stvorimo bezbedno okruženje, u kojem će moći da se u potpunosti razvijaju kao zdravi i odgovorni pojedinci.

"Svi imamo i dužnost i obavezu da deci omogućimo bezbrižno detinjstvo i zdrav psihofizički razvoj. Glavni preduslovi za to su stalno promovisanje solidarnosti i empatije, nulta tolerancija na svaku vrstu nasilja i negovanje vršnjačke ali i međugeneracijske tolerancije", naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je ocenio da nepoštovanje prava dece nije nešto što pogađa samo decu, saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Pitanja prava dece tiču se svakoga i utiču na život svih nas. Zato je neophodno da mi odrasli i deca razumemo pojam prava, da znaju koja su njihova, da nauče da saosećaju sa onima kojima su ta prava ugrožena i da budu osposobljeni da preduzimaju akcije u korist svojih, i prava drugih", rekao je Pašalić.

Prava dece se, kako je naglasio, moraju poštovati i štiti u svakom momentu, deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja ali istovremeno moraju biti osnažena da postanu svesna prava koja imaju drugi članovi društva.