27. decembar 2022 12:17

Vujović: Prisustvo amonijaka u vazduhu u Pirotu ispod graničnih vrednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Prisustvo amonijaka u vazduhu u Pirotu ispod graničnih vrednosti

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

PIROT - Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, da je merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu tokom noći pokazalo da su rezultati ispod graničnih vrednosti i da nema razloga za paniku.

Ona je rekla da su nadležni organi i grad Pirot sprečili potencijalnu ekološku katastrofu i čestitala im na tome.

Vujović je rekla da je ministarstvo hitno poslalo u Pirot automatsku mernu stanicu u industrijsku zonu koja je od juče u 20 časova merila nivo amonijaka u vazduhu i da su jutros u osam časova dobijeni prvi rezultati.

"Celu noć se merilo prisustvo amonijaka u vazduhu, pokazatelji su ispod graničnih vrednosti", rekla je ministarka i dodala da će biti nastavljeno merenje kvaliteta vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine je merila i kvalitet vode i uzeti su uzorci sa dve lokacije u Nišavi i sa prve je kvalitet druge kategorije od ukupno pet, što je više nego zadovoljavajuće, istakla je ona.

Na drugoj lokaciji u Nišavi je, kaže, kvalitet blago lošiji i računa se kao treća kategorija.

"Danas ćemo imati još četiri merenja, sve radimo u saradnji sa MUP-om i Batutom", rekla je ministarka.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da još neće u gradu ukidati vanredno stanje, sve dok cisterne i vagoni ne budu uklonjeni sa mesta incidenta. Dodao je da se očekuje da će uklanjanje biti obavljeno narednih dana.

"Imali smo danas još jedan Štab i analizirali naše preporuke koje su još uvek na snazi. Voda je uzorkovana i u vodovodima Pirota, a imamo i rezultate i iz Bele Palanka i Niša. I iz reke Nišave svi rezultati su više nego dobri, što je dobra vest. Postavljena je mobilna stanica za merenje amonijaka u vazduhu u industrijskoj zoni i svi ljudi mogu da prate onlajn rezultate preko adrese: pirot.kosava.net", rekao je Vasić.

Kaže da građani mogu preko te stanice da vide i druge parametre, na primer za pm čestice, a ne samo prisustvo amonijaka.

Istakao je da svi rezultati ne prelaze 18 ili 17, što je daleko niže od graničnih vrednosti oko 100 miligrama po parametru.

"Uputili smo izveštaje Batutu i u toku dana ćemo po prijemu izveštaja odlučiti da li da ukidamo preporuke i naredbe u vezi sa radom organizacija od ranije i da ne rade škole i vrtići. Sačekaćemo izveštaje Agencije za zaštitu životne sredine i Batuta i onda ćemo o tome glasati tokom dana, ali sve ide u prilog tome da se situacija vrati u redovno stanje", rekao je Vasić.

Kazao je da će sledeća potencijalno krizna situacija biti kada počnu da se uklanjaju vagoni i da je zato porebna bliska saradnja.

Sve prilike su da ćemo ljude vratiti redovnom životu, dodao je Vasić.

Ministarka Vujović je rekla da kada se dogodio incident u Pirotu da su republički inspektori bili na vezi sa Štabom i MUP-om i da su svi resursi ministarstva stavljeni na raspolaganju gradu, kao i da je angažovan i Institut za metalurgiju u Boru, koji takođe vrši određena merenja.

"Kada MUP da jasan signal da republički inspektori mogu da priđu lokaciji, jer ne možemo pre nego što nam odobri Sektor za vanredne situacije odnosno kada se uklone vagoni i cisterne, republički inspektori će uzeti uzorke zemljišta i obavestićemo javnost. Nema mesta za paniku, rezultati su zadovoljavajući - ispod graničnih vrednosti", naglasila je Vujovićeva.